Az Európai Uniónak komolyan kell vennie Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetéseit, miszerint az ukrajnai háborúban nukleáris fegyverek bevetésére is kész lenne – nyilatkozta Josep Borrell a BBC-nek adott interjúban.

EU High Representative for Foreign Affairs/Vice-President of the European Commission Josep Borrell holds a press conference following the EU Foreign Ministers meeting in New York on September 19, 2022. (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: Ed Jones / AFP

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a háború veszélyes pillanathoz érkezett. Ezzel arra utalt, hogy Oroszország a héten mozgósítást jelentett be, és Ukrajna négy régiójában is referendum kezdődött az Oroszországhoz való csatlakozásról.

A sikeres ukrán ellentámadás miatt az orosz hadsereg sarokba szorult, és Putyin reakciója, amelyben atomfegyverekkel fenyegetőzik, baljós – érvelt a katalán politikus.

Borrell szerint olyan megoldást kell találni, amely megőrzi Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Ellenkező esetben befejezhetjük a háborút, de abból nem béke lesz, hanem egy későbbi újabb háború

– mondta.

Putyin az orosz néphez intézett szerdai beszédében elmondta, országának különféle megsemmisítő fegyverei vannak, és minden rendelkezésére álló eszközt bevet céljai elérése érdekében.

Nem blöffölök!

– jelentette ki az orosz elnök.

Ebben a beszédében jelentette be az orosz elnök a részleges mozgósítást, amelynek keretében első körben

300 000 kötelező katonai szolgálatot teljesítő oroszt behívnak a hadseregbe.

A bejelentés széles körű tiltakozásokat váltott ki országszerte, és emberek tömegei kezdtek el menekülni az országból, hogy elkerüljék a kényszerű frontra küldést.

Mit jelent az orosz csapatok behívása Ukrajna számára?

Minden bizonnyal Moszkva reagálni akar az ukrán ellentámadásra, amellyel több mint 8000 négyzetkilométernyi terület került újra Kijev fennhatósága alá.

Közben zajlik a megszállt területeken a referendum – amelyet Oroszországon kívül senki nem ismer el hivatalos népszavazásnak –, amelynek során beszámolók szerint fegyveres orosz katonák házról házra járnak, és szavazásra buzdítják a lakosságot.

Borrell visszautasította az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy az fegyverkészletei fogyóban lennének. Elmondta, hogy az EU-nak továbbra is vannak erőforrásai arra, hogy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának.

Az unió ezenfelül kész újabb gazdasági szankciókat bevezetni és diplomáciai lépéseket alkalmazni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és szövetségeseivel szemben.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy a háború következményei miatt emelkedő energiaárak aggodalomra adnak okot.

Az országomban elők arról panaszkodnak, hogy a gáz magas ára miatt nem tudnak tovább dolgozni, nem tudják tovább működtetni a vállalkozásokat

– mondta Spanyolországból származó uniós vezető, hozzátéve, hogy hasonló jelzések érkeztek hozzá afrikai, dél-amerikai és délkelet-ázsiai vállalatvezetőktől.

Borrell felszólította Vlagyimir Putyint, hogy vegye ki a részét a diplomáciai megoldás eléréséből, hiszen a tangóhoz két ember kell.

Mindenki, aki Moszkvába utazott, hogy beszéljen Putyinnal, ugyanazzal a válasszal jött vissza: Putyinnak katonai céljai vannak, és ha ezeket nem kapja meg, folytatja a harcot

– mondta.

Ez egy nagyon aggasztó irány, de továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát

– zárta gondolatait.

Ugrik az orosz útlevél, ha valaki nem hajlandó harcolni Oroszországért

A Vlagyimir Putyin által bejelentett mozgósítás messze nem aratott osztatlan sikert az oroszok körében, így a Kreml további akciókkal próbálja népszerűbbé tenni a katonai szolgálatot.