Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra

A megújult Ráday utcai református kollégium átadása alkalmából tartott istentiszteleten mondott beszédet a miniszterelnök.

Forrás: MTI2022. 10. 01. 12:04
null

A megújult Ráday utcai református kollégium átadása alkalmából tartott istentiszteleten mondott beszédet a miniszterelnök.

Ki kell bírni a próbatételeket és épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten. 

A megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a kormányfő kiemelte: 

ahol nagy a szükség, közel a segítség, 

és ez így volt azon a szörnyű napon is, amikor bejárták a Ráday kollégium kiégett folyosóit. 

– De már akkor ott volt a remény is, mert a tragédia másnapján azonnal megindult az adakozás, és alig telt el pár nap, több millió forint gyűlt össze a munkálatokra és a kollégisták megsegítésére – idézte fel. 

Közölte: amikor a régi, Ráday utcai felőli bejáraton lép be az ember az épületbe, egy monumentális lépcsősor fogadja, amelynek első fordulójában egy szoborcsoport van a református hit hőseivel. – Az ősök tekintete megmér bennünket, azokat is, akiket az ország vezetésére és megvédésére szólítja a kötelesség – mondta. A miniszterelnök szerint a cél, amelyet a reformátorok adtak, 

nemcsak a hitben, hanem a magyarságunkban való megmaradás parancsa is.

Ezért nem volt kérdés, hogy az állam, illetve a kormány a magyar reformátusok mellé áll a bajban, hiszen ezért nemzeti a kormány. 

– Több ez mint kötelesség, inkább törlesztés, 

mert sok mindent kaptak a kollégiumtól, mióta megnyitotta a kapuit – emlékeztetett. 

Úgy vélte, ami a Ráday kollégiumban történt, az a nemzet javára vált. – Református lelkészek nemzedékei indultak el innen, szolgálták becsülettel Magyarországot, vitték magukkal hitüket, tudásukat, önérzetüket és magyar mivoltukat, elfogadták a nehéz próbatételt, és Isten csodát tett általuk – fogalmazott. 

Azt mondta, 

Magyarország pedig újra és újra erőt kapott az újrakezdéshez, a megújuláshoz, a rombolás utáni országépítéshez.

– Erre a megújuló erőre, amely a református identitás lényegét jelenti, ma legalább akkora szükség van, mint a második világégés vagy a kommunista rendszer bukása után volt – vélekedett. Orbán Viktor a mostani próbatételek között említette a háborút, az éhínséget és a járványokat. 

Kijelentette: ki kell állni és meg kell harcolni az igazunkért, egyenként és nemzetként egyaránt. – A nehézségek most igencsak nagyok, de

ahol az ember ereje elfogy, ott mindig kipótolja a kegyelem

– mutatott rá. 

A kormányfő hangsúlyozta: bármilyen sötétek a felhők, bármilyen magasra csapnak a hullámok és bármilyen legyőzhetetlennek tűnnek az akadályok, csak a zsoltár szavára kell hallgatni: 

bízzatok!

Az ünnepi istentiszteleten részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is. 

A Ráday utcai református kollégium 2019. január 23-án gyulladt ki, a tűzben egy ember az életét vesztette. 

Borítókép: Orbán Viktor beszéde az istentiszteleten (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.