Közélet

Megjött a pénz az uniótól, amelyet az ukrán menekültek miatt vártunk

Magyarország február 24-ét követően már több mint 900 ezer menekülőt fogadott Ukrajnából.

Az Bizottsága 21,1 millió euró támogatást biztosított Magyarországnak az Ukrajnából menekülők ellátásából fakadó többletterhek csökkentésére – tudatta a Belügyminisztérium (BM). A közlemény szerint Magyarország február 24-ét követően már több mint 900 ezer menekülőt fogadott Ukrajnából. 

Budapest, 2022. március 7.Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én.MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2022. március 7.
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

„Az érkezők ellátása során a honvédséggel, a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsal, a regionális és helyi hatóságok, a civil és egyházi szervezetek bevonásával, valamint a lakosság önkéntes munkájával erőn felül teljesít” – írták. A gördülékeny ellátás érdekben gyűjtőpontokat és segítségpontokat hoztak létre, ahol gondoskodtak és gondoskodnak az érkezők élelmezéséről, szállásáról, egészségügyi ellátásáról, tanácsadásról, a hivatali ügyek intézésének támogatásáról. A BM

ezenfelül megszervezte a kórházi és egészségügyi ellátást, a menekülők ingyenes utazását, és ingyenes szálláshelyeket tett elérhetővé

– tették hozzá. A BM közleménye szerint mindezen tevékenységek jelentős hazai forrást igényeltek és igényelnek, az ukrajnai háborúhoz köthető kiadásaik mértéke mintegy 28 milliárd forint. Kitértek arra, hogy a magyar–ukrán határ minden határállomása mellett létrehozott segítségpontokon és a BOK csarnokban a kormányhivatalok, a kormányzati szervek és a karitatív szervezetek munkatársai napi 24 órában várják a segítséget kérőket. A kormány biztosítja az ukrajnai háborús menekült gyermekek iskoláztatását, valamint támogatja a menekültek munkavállalását – hangsúlyozták.

Rekordra ugrott a német lakosságszám az ukrán menekültek miatt

Immár 84 millióan laknak az Európai Unió legnépesebb tagállamában, amelynek lakosságszáma egy százalékkal nőtt fél év alatt. Mindez a háború miatt.

Mint jelezték: az Európai Unió Bizottsága május 18-án határozatot hozott az Ukrajnából érkező személyek tömeges beáramlása által leginkább érintett tagállamok (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Csehország) támogatására a 2021–2027-es pénzügyi időszak Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) és a Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz (HAVE) forrásainak keretéből.

A forrásoknak a tagállamok közötti elosztásában a tagállamba érkező Ukrajnából menekülők, valamint az Ukrajnával határos határszakaszok forgalmának március 31-i statisztikai adatait vették figyelembe.

Az MMIA forrásaiból 9,6 millió euró, a HAVE forrásainak keretéből 11,5 millió euró összeggel járul hozzá a bizottság az Ukrajnából menekülőkkel kapcsolatos, február 24. és augusztus 23. között felmerült magyar kiadásokhoz – áll a BM közleményében.

 

uniós forrás ukrán menekültek orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek