A növekvő orosz fenyegetés miatt Lengyelország tárgyalásba kezdett az Egyesült Államokkal arról, hogy csatlakozna a nukleáris megosztási programjához, nyilatkozta szerdán Andrzej Duda lengyel elnök a Gazeta Polskának.

Polish Politics And More (archives 2016-2022) Andrzej Duda in Konstancin-Jeziorna, Poland on June 2, 2022 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Andrzej Duda már tárgyal az amerikaiakkal. Fotó: NurPhoto via AFP


A megosztási programban a NATO három nukleáris hatalma – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – közül csak az első vesz részt, és ennek keretében atomfegyvereket állomásoztat 2009 óta Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban. Hozzájuk csatlakozna most Lengyelország.
 

„Elsősorban az a probléma, hogy nincsen nukleáris fegyverünk”, és „nincs jele, hogy a közeljövőben lesz” – hangsúlyozta az interjúban Duda. Hozzátette azonban, hogy a megosztási programban való részvétel mindig potenciális opció volt. „Beszéltünk az amerikai vezetőkkel arról, hogy az Egyesült Államok fontolgat-e egy ilyen lehetőséget. A téma nyitott” – fogalmazott.


A program részeként NATO-tagállamokban állomásoztatott nukleáris fegyverek irányítása változatlanul az amerikaiak kezében marad, de a felhasználásuk terveiről egyeztetnek a fogadó országgal, és a helyi hadsereg részt vesz azok szállításában is ebben az esetben.