Ellenzéki vezetésű önkormányzat vetett ki újabb adót

Az ellenzéki vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat megszavazta az ezerforintos légiutas-adót, amely máris óriási felháborodást váltott ki. A Világgazdaság által megkérdezett légiipari ügyvezető és adószakértő is úgy vélik, jogszerűtlen az intézkedés, ami ráadásul hatalmas csapást mérne a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér régiós erejére is.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG2022. 12. 08. 21:20
null
Budapest, 2018. augusztus 31. Lufthansa repülõgép a betonon az egyik állásban. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér korábbi nevén Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülõtér Magyarország öt nemzetközi repülõtere közül a legnagyobb és legismertebb. Forgalma meghaladja az évi 13 millió utast. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogsértőnek tartja a XVIII. kerület légiutas-adóját a Smartwings, a cég jogászai a Fővárosi Kormányhivatalhoz fordulnak az intézkedés hatályon kívül helyezése érdekében, de akár a Kúriáig is elmennek, hogy megállítsák „ezt az őrületet”.

Farkas Attila ügyvezető igazgató a Világgazdaság megkeresésére elárulta, az adó részleteit nem is az önkormányzat küldte el a légitársaságoknak, hanem a földi kiszolgálókat kérte meg erre. Az ügyvezető igazgató szerint nonszensz, hogy a karácsonyi ünnepek miatt gyakorlatilag egy hetük lenne felkészülni a január 1-jétől érvénybe lépő szabályra.

A kerület vezetőinek fogalmuk sincs a légiiparról

Amikor bementem tárgyalni az önkormányzathoz, meglepődött arcokat láttam. Sajnos fogalmuk sincs arról, hogyan működik a légiipar. Azt az érvet hozták fel, hogy először csak márciusban kell befizetni az adót – de ettől még januárban és februárban már be kell szednünk a pénzt, és az adminisztrációnak is működnie kell. Megpróbáltam elmagyarázni nekik, hogy a januári és februári jegyeket már régen eladtuk

– sorolta Farkas Attila a Világgazdaság kérdésére.

Hozzátette, adatvédelmi szempontból is rettentően aggályos az intézkedés, ráadásul a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér ezzel lábon lőné magát, a környező országok repterei olcsóbbá válnának. 

A már eladott jegyekre kivetett pluszadóval kapcsolatban ne feledjük, a Ryanairnek a bíróság előtt kell majd felelnie tettéért, amikor az extraprofitadót utólag is kiszámlázta utasainak.

Jogszerűtlen lehet az önkormányzat terve

Bár az önkormányzat tagadja, a Smartwings jogi csapata szerint az extraprofitadóval együtt ebben az esetben megvalósulna a kettős adóztatás ténye, ami jogellenes. 

Az utazásonként és utasonként ezerforintos adó beszedését ráadásul a földi kiszolgálóra bízná az önkormányzat.

Miért nem állítanak fel egy kioszkot, és szedik be önök?

– tette fel a kérdést az ügyvezető az önkormányzat képviselőinek.

A VG megkeresésére nyilatkozó adószakértő, Pálffy Miklós azt is felvetette, az önkormányzat rendeletben megállapíthat-e kötelezettséget a földi kiszolgálást végző gazdasági szervezet adóbeszedésére. 

Erre a válasz véleménye szerint az, hogy nem, és bár az önkormányzat más módon beszedhetné az adót, azokban az esetekben többe kerülne a leves, mint a hús

– mondta a Niveus Consulting Group együttműködő partnere.

A fideszes képviselők nem szavazták meg

Az ellenzéki vezetésű XVIII. kerület tervének másik bökkenője, hogy papíron a kerületben élőkre nem vonatkozna az adó, ám a szektorra rálátó VG forrása azt mondta, teljesen életszerűtlen, hogy utasonként ellenőrizzék, rendelkezik-e XVIII. kerületi lakcímmel, hiszen lakcímkártyát a repülőjegy vásárlása során és az utazás előtt sem kérnek soha – írja a VG.

A rendalkotással kapcsolatos vitában Kőrös Péter alpolgármester azt állította, a Pénzügyminisztériumban történt szakértői egyeztetés az ügyben, és nem találtak kivetnivalót – ezt a tárca nem erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére.

Elértük Lévai István Zoltánt, a Fidesz–KDNP Budapest 15. számú egyéni választókerületének elnökét, aki megerősítette,

a kerület fideszes képviselői nem szavazták meg a légiutas-adót, mert az ellenzékiek által irányított önkormányzat nem győzte meg őket arról, hogy jogszerű és megvalósítható az intézkedés.

Az eredeti cikk Hivatalos: újabb adót vetnek ki a légitársaságokra, drágább lesz Ferihegyről repülni címen olvasható a Világgazdaság oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Balaton József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.