Magyar gazdaság

Gulyás Gergely: az összes kormánytag lemondott a kuratóriumi tagságáról

Február 15-ével lemondanak a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumi tagságáról az érintett miniszterek – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kormány mielőbb szeretne megállapodni Brüsszellel, de szerinte amit az uniós testület csinál, az abszurd zsarolás. A háromnapos kihelyezett kormányülésen a kabinet egy 2030-ig szóló energiastratégiáról tárgyalt, amelynek keretében a helyreállítási alap forrásaiból finanszírozná az Adria vezeték kapacitásnövelését, 1 millió okosmérő beszerzését, hálózatfejlesztést, digitalizációt, valamint az energiahatékonysági beruházásokat. A tárcavezető a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban leszögezte, hogy arra a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat vonatkoznak, és ez a kormányzati támogatás feltétele is.

A kabinet a Győr-Moson-Sopron vármegyei Sopronbánfalván tartott háromnapos kihelyezett kormányülést, az ott született döntésekről tájékoztat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

12:34

Véget ért a kormányinfó

12:30

Tárgyal a magyar és a horvát kormány, nincs megállapodás

Tárgyal a magyar kormány a horváttal, egyelőre nincs megállapodás – mondta a miniszter az Adria vezeték kapcsán felmerült vitás kérdésekről, mint a tranzitdíj és a bővítés.

12:25

Ha az átlagbér nő, a képviselők fizetése is nő

Világos szabályok vannak a képviselői és miniszteri fizetésről – mondta Gulyás. Ha az átlagbér csökken, akkor a képviselői fizetés is, ha pedig nő, akkor a képviselői fizetés nő – tette hozzá. Szerinte ennél jobb szabályt nehéz hozni, az ellenzék is támogatta ezt. 

12:21

A magyar vagyonnyilatkozatot kellene bevezetnie az Európai Parlamentnek

Az Európai Parlament akkor jár el helyesen, ha a magyar vagyonnyilatkozat-tételi rendszert vezeti be, amely számtalan adatot tartalmaz – mondta a miniszter.

12:13

Soha nem mondta Orbán, hogy Oroszországnak kell megnyernie ezt a háborút.

Orbán nem mondta azt, hogy Oroszországnak meg kell nyernie ezt a háborút, arról beszélt, hogy Európa a vesztes oldalon áll. Példaként mutatott rá, hogy a magyar vagy holland cégeknek úgy kell versenyezniük, hogy sokszorosát fizetik a gáznak, mint az amerikai társaik.

12:06

Nem merült fel az áfacsökkentés

12:03

Találkozhat egymással Orbán és Zelenszkij az uniós csúcson

11:56

Évtizedes gyakorlat szerint küldi meg a minisztériumoknak az adatokat a KSH

11:54

Nem változtat a meddőségi szabályokon a kormány

11:52

Több év alatt kell feltölteni a debreceni akkugyár munkaerőigényét

Többütemű fejlesztés zajlik majd Debrecenben, a sok ezer munkavállalóra több év alatt lesz szükség – ismertette a miniszter. Szerinte a munkanélküliségi ráta is tovább csökkenthető a jelenlegi 4 százalékról 2 százalékra.

11:42

Az elektromos autógyártás lesz az ipar szíve közepe

A következő évtizedben az elektromos autógyártás lesz az ipar szíve közepe – mondta a miniszter. Szerinte ehhez semmi nem áll közelebb, mint ezeknek az autógyáraknak a kidolgozása. A magyar gazdaság önmagában is képes reagálni, egyre több a magyar beszállító, de elismerte, még mindig többségben vannak a külföldi vállalatok. Ugyanakkor annak is örülnek, ha innovációs központok is jönnek Magyarországra, ahogy például az Audi is tette. 

11:38

Nem lesz különleges gazdasági övezet Debrecenben

Nem lesz különleges gazdasági övezet Debrecenben, az most nem merült fel, mint Iváncsán és Gödnél, ahol az egész térséget érintő beruházásokról volt szó. Ezért hasznosnak látták, hogy annak hasznából az egész térség részesüljön.

11:36

A reptér vételára rendkívül magas

11:33

Magyarországon bármelyik közösség szabadon használhatja a saját jelképét

Magyarország szabad ország, bármelyik közösség szabadon használhatja a saját jelképét. Sajnáljuk, hogy Romániában ez nem így van, mondta a tárcavezető a román–magyar csörtéről. 

11:32

Túl sok tiszt van túl kevés közlegényhez

Indokolt volt a létszámleépítés a honvédségnál a miniszter szerint. Hangsúlyozta: ütőképes hadseregre van szükség, a haderőfejlesztés keretében jogosan merült fel, hogy tekintsék át, hol van szükség leépítésre vagy bővítésre.

Túl sok tiszt van, túl kevés közlegényhez

– mondta, szerinte hiba lett volna tovább halogatni ezt a döntést.

11:29

Szakszerűbb az új ügyeleti rendszer

Könnyebb, gyorsabb, szakszerűbb az ügyintézés az új rendszerben –mondta az új ügyeleti rendszerről Gulyás.

11:23

Már októberben kérdezte a magyar kormány a bizottságtól, hogy szükség van-e az összeférhetetlenségi szabályok szigorítására

Már októberben kérték a bizottságtól, hogy mondják meg, szükség van-e az összeférhetetlenségi szabályok további szigorítására. Akkor azonban nem kérték, majd ezek után derült ki, hogy mégsem elégedettek a jelenlegi szabályokkal.

11:20

A békéhez az egyházak is kellenek majd

Soha nem gondoltuk azt, hogy nyolc vagy kilenc ember döntő lehet a szankciók elfogadásánál – mondta a miniszter arról, hogy bizonyos személyeket a szankciók listájáról le akar venni a magyar kormány. Kirill pátriárka esetében megjegyezte, annak, hogy a vele szembeni szankciók ellen Magyarország fellépett, az az oka, hogy ha egyházi emberek ellen vezetnek be szankciókat, akkor vajon hogy lesz béke. 

Hangsúlyozta, hogy a jövőbeni békéhez szükség lesz az egyházakra.

 

11:17

El kell kerülni, hogy világháború legyen az orosz–ukrán háborúból

A német kormány egy éve sisakokat, most leopárdokat küld Ukrajnának, „nem látni, hol lesz ennek a vége”. Hangsúlyozta, el kell kerülni, hogy világháború legyen az orosz–ukrán háborúból. Szerinte valós a veszély, hogy Európa folyamatosan sodródik bele a konfliktusba.

11:15

Szimbolikus lépés a 13. havi nyugdíj kifizetése

11:14

Magyarország kőolajellátása változatlanul biztosítva van

Magyarország kőolajellátása változatlanul biztosítva van Gulyás szerint. A szankciókról azt mondta, nem helyes, hogy a szankciókat kivetőknek nagyobb kárt okoz, mint a szankcionáltnak. Ahol lehetett, a magyar kormány mentességet harcolt ki.

11:12

Amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlatot?

Nem helyes, ha a magyar kormány a sajtóban megjelent oknyomozó cikkek valószínűségéről nyilatkozik – mondta a miniszter arról  hogy egy Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró szerint az amerikai titkosszolgálat robbantotta fel az Északi Áramlatot.

11:10

Kárpátaljai magyarokat segítő programot dolgoz ki a magyar kormány

A magyarok nagy része ott maradt Kárpátalján, aki elmentek, azok a besorozásra alkalmas férfiak – mondta a miniszter. Szerinte a családok többsége kitart, ezért most egy támogatási csomagon dolgozik a magyar kormány, amellyel támogatná a az ott élő magyarokat.

11:07

Nem lesz béremelés idén a közszférában

Nem tudunk eleget tenni – mondta a köztisztivselői szakszervezetek 25 százalékos béremelésére vonatkozó javaslatáról. Szerinte az elmúlt évtizedben jelentős béremelésben részesültek, ugyanakkor kéri a mostani helyzet méltányolását. A költségvetés jelenleg nem biztosít fedezetet egy ekkora béremelésre.

11:04

Tiltják a törvények a kölföldi finanszírozást

Az államok azért küldenek nagyköveteket, hogy az országok közötti kapcsolatot erősítsék, remélem, hogy az amerikai nagykövet is így tesz a jövőben – mondta az amerikai nagykövetnek a magyar kormányt ért kritikáiról. A baloldal külföldi finanszírozásával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy tiltják a törvények a külföldi finanszírozást, szerinte hasonló esettel az elmúlt harminc évben nem nem volt példa Magyarországon.

11:00

Itt a legkisebb az esélye annak, hogy hasonló mértékű földrengés legyen

A katasztrófavédelem évről évre áttekinti a válságkezelési megoldásokat, de az nem védhető ki, hogy egy ilyen erősségű földrengésnél házak dőljenek össze, de ami jó hír, hogy a Kárpát-medence földrengések szempontjából biztonságos.

Itt a legkisebb az esélye annak, hogy hasonló mértékű földrengés legyen

– mondta a miniszter.

10:58

„Ez tényszerűen nem igaz”

Magyarországnak mindenféleképpen megéri – mondta a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatban, hozzátéve, hogy csak akkor szabad megépíteni, ha a gyár a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat betartja, ugyanúgy, mint Németországban, ez a kormányzati támogatás feltétele is.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e a 300 milliárdos kormányzati támogatásról szóló sajtóhír, azt mondta, hogy ez így nem igaz, számos infrastruktruális beruházást kell végrehajtani a Debrecen melletti gazdasági övezetben.

A népszavazási kezdeményezésről azt mondta, nem látják indokoltnak, számtalan valótlan hír jelent meg a gyárról. Mint mondta, például a vízigény a szennyvízből is biztosítható. 

10:53

Csak az a biztos, hogy április 30-ig maradnak az árstopok

Április 30-ig marad fenn az árstop, azt megelőzően néhány héttel döntünk, hogy fennmaradnak-e – mondta az árstopokról a miniszter. Hangsúlyozta, addig lehet fenntartani az árstopokat, amíg az ellátásbiztonság nem kerül veszélybe. A miniszter úgy látja, sokak számára nagy segítség, hogy csökkentett árakon vásárolhatnak élelmiszert.

10:50

Nem tudni, hogy Orbán találkozik-e Zelenszkijjel Brüsszelben

Nem tudni, hogy találkozik-e Orbán Viktor a mai brüsszeli csúcson Zelenszkij ukrán elnökkel. A miniszterelnök napirendje közben alakul ki. Ukrajna NATO-csatlakozása kapcsán jelezte,

ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, akkor kitör a harmadik világháború.

Az uniós csatlakozás más kérdés, de ott is vannak olyan problémák, mint a nyelvtörvény. „Ha ezekben van elmozdulás, Magyarország semmi rossznak nem lesz elrontója” – tette hozzá.

10:47

Világos válaszokat adott az orvosi kamarának Takács Péter államtitkár

A Magyar Orvosi Kamara követelései nem kerültek szóba a kormányülésen. A miniszter szerint Takács Péter államtitkár világos válaszokat adott. Az ügyeletek kapcsán megjegyezte, hogy mindenki azonos elv alapján kap fizetést, nem állnak vissza egy teljesítmény alapú bérrendszerre, de van olyan pluszteljesítmény, amelyet el kell ismerni. Ezekre a részletekre is ki kell térni, ha tárgyalnak a felek.

10:45

Abszurd zsarolás, amit Brüsszel csinált

A vagyonkezelői alapítványok összeférhetetlenségéről azt mondta, továbbra sem tudni, hogy Brüsszel mit akar, szerinte abszurd zsarolás, ami történt, de a diákok érdeke fontosabb. Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy polgármesterek maradhatnak-e a jövőben a kuratóriumokban. Adtak mandátumot az Európai Bizottsággal tárgyalóknak, hogy semmi akadálya, olyan összeférhetetlenségi szabályokat fogadjanak el, ami a jelenlegi helyzetet rögzíti. A miniszter jelezte, nyitottak arra is, hogy a mandátumok hosszát is beépítsék a készülő jogszabályokba.

10:40

Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz

Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz – mondta a miniszter az uniós csúcson fő napirendként szereplő migrációs témáról. Hangúlyozta, hogy szükség van a külső határok védelmére. „Jó lenne a józan ész talajára visszatérni, azon nem lehet vitatkozni, hogy a külső határok védelmére szükség van.” 

10:37

Nem támogatja a magyar kormány az energetikai szankciókat

A magyar kormány ellenzi az energetikai szankciókat – mondta a 10. szankciós csomag esetleges elfogadásáról Gulyás Gergely, ugyanakkor nem akart a várható hatásokról találgatásokba bocsátkozni, jelenleg Brüsszelben tárgyalnak róla az uniós kormányfők.

10:32

Lemondtak a magyar miniszterek a kuratóriumokban

Lemondtak a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumi tagságáról az érintett miniszterek február 15-ével – jelentette be Gulyás Gergely, ezt várják a többi kormánytisztviselőtől is.

10:31

Mielőbbi megállapodást szeretne a magyar kormány Brüsszellel

Szeretnénk mielőbbi megállapodást Brüsszellel – hangsúlyozta a tárcavezető. Szerinte eddig is megegyeztek olyan kérdésekben, amelyeknek jogalapjuk nem volt, „ezen már réges-régen túl vagyunk” – mondta.

10:30

A magyar kormány továbbra is békepárti

Szeretnénk mielőbbi megállapodást Brüsszellel – hangsúlyozta a tárcavezető. Szerinte eddig is megegyeztek olyan kérdésekben, amelyeknek jogalapjuk nem volt, „ezen már réges-régen túl vagyunk” – mondta.

10:26

2030-ig szóló energiastratégiát dolgozott ki a kormány

2030-ig szóló energiastragiát tekintett át a kormány Lantos Csaba vezetésével. A helyreállítási uniós forrásokat döntően erre a területre költenék, ez jelenti a hálózatfejlesztést, a digitalizálást a Mavirnál, és az MVM-nél, továbbá 1 millió okosóra beszerzését is tartalmazza. Szintén ebből oldanák meg az Adria gázvezeték kapacitásnövelését, a miniszter szerint ez kiemelt fontosságú projekt. A Dunai Finomító átalakítását is tartalmazza a program, ahogy középületek fejlesztését és a energiahatékonysági beruházásokat is támogatná a kormány, akárcsak a hidrogénmeghajtású buszok beszerzését.

10:22

Gazdasági kérdéseket is tárgyalt a kormány

Gazdasági kérdéseket tárgyalt a kormány, a vállalásokat úgy látják, teljesíteni tudják, így a nyugdíjasok az inflációval azonos emelést kaptak, ráadásul folyósítják a 13. havi nyugdíjat is. Úgy látják, hogy a 15 százalékos nyugdíjemelés még infláció feletti lehet egy „jó forgatókönyv” esetén. Hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz, hogy az inflációt letörjék. Tavaly 4,7 százalékkal nőtt a gazdaság, idén pedig a recesszió elkerülhető szerinte. Egyre többen támasztják alá, hogy nem kincstári optimizmus a másfél százalékos idei GDP-bővülés.

10:19

Több mint ötven ország mentőalakulatai vesznek részt a törökországi mentésekben

Az első első ügy, amelyet megtárgyalt a kormány, az a tragikus törökországi földrengés volt. Hétfő hajnal óta végzik a mentési munkáltatokat, több mint ötven ország mentőalakulatai vesznek részt a munkálatokban. Eddig a magyar mentősök 27 embert mentettek meg és több tucat holttestet találtak. A térsgében tartózkodó 17 magyarral felvették a kapcsolatot a hatóságok, mindenki jól van, magyar sérültekről nem tudnak.

 

Kormányinfó Gulyás Gergely kormányülés
Kapcsolódó cikkek