Közélet

Küszöbön egy új háború: felrobbantottak egy orosz helikoptert Moldova szakadár területén

A Moldovától elszakadni vágyó Dnyeszter Menti Köztársaság területén felrobbantottak egy orosz helikopter. A gép egy orosz katonai bázison volt, amikor egy drón belecsapódott. Moszkva szerint a támadásért az ukránok a felelősek. A szakadár terület vezetői február végén védelmet kértek Oroszországtól, a moldovai agresszió miatt.

Az ukránok drónokkal támadtak meg egy orosz katonai bázist a moldovai Transznisztriában – állítják a térség oroszbarát képviselői. Videófelvétel is készült róla, ahogy egy drón felrobbantja az egyik katonai helikoptert. A moldovai kormány szerint nem történt ukrán támadás a területen, az egész csak félelem- és pánikkeltés az oroszok részéről. 

A Russian Ka-27PL military helicopter flies over the deck of the Marshal Shaposhnikov anti-submarine destroyer during the 'Vostok-2022' military exercises at the Peter the Great Gulf of the Sea of Japan outside the city of Vladivostok on September 5, 2022. The Vostok 2022 military exercises, involving several Kremlin-friendly countries including China, takes place from September 1-7 across several training grounds in Russia's Far East and in the waters off it. Over 50,000 soldiers and more than 5,000 units of military equipment, including 140 aircraft and 60 ships, are involved in the drills. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
A kép csak illusztráció.
Fotó: AFP (illusztráció)

A Moldovai Reintegrációs Politikai Hivatal közleménye szerint a közösségi médiában terjedő felvételeken látható felrobbanó helikopter egy régi, működésképtelen eszköz – írta meg az AP hírügynökség. Hozzátették, hogy a legitim kisinyovi kormány folyamatos kapcsolatot tart fenn Kijevvel.

Transznisztria, vagy másik néven a Dnyeszter Menti Köztársaság egy orosz barát szakadár terület, ami függetlenedni akar Moldovától. Oroszország katonai bázist is telepített a szűk, alig 4100 négyzetkilométeres területre, illetve 

legalább 1500 katonát is állomásoztat a térségben. 

Az itt szolgálatot teljesítő orosz katonák a hivatalosan békefenntartóként vannak jelen Transznisztriában.

Az ukrán drón által eltalált bázis a szakadár terület központjában, Tiraszpolban van, arról viszont nincs hír, hogy oroszok tartózkodtak volna ezen a támaszponton.

Molotov-koktélokkal zavarták meg az orosz választást Moldovában

A kisinyovi orosz nagykövetségnél sem zajlik békésen a szavazás. Az elkövetőt a helyi rendőrség őrizetbe vette.

A támadás néhány héttel azt követően történt, hogy a Dnyeszter Menti Köztársaság tisztviselői védelmet kértek Moszkvától, mivel állításuk szerint a nyugat barát Moldovával egyre fokozódik a feszültség. Moszkva ekkor közölte, hogy mérlegelni fogják Transznisztria helyzetét. Egyesek szerint a tiraszpoli bázis elleni dróntámadás okot adhat Oroszországnak, hogy hivatalosan is bevonuljon a szakadár moldovai területre.

 

helikopter Transznisztria Moldova katonai bázis Dnyeszter Menti Köztársaság
Kapcsolódó cikkek