Szabadlábon a szélsőbaloldali aktivista vádlott-társa

Ilaria Salis eddig egy milánói börtönben lévő vádlott-társát kiengedték, a milánói fellebbviteli bíróság indoklása szerint a várható büntetés aránytalan súlyossága, valamint a rossz magyar börtönkörülményekre való tekintettel, illetve amiatt, mert mindez káros lenne a szélsőbaloldali erőszakkal gyanúsított férfi mentális egészségére.

Forrás: il Giornale2024. 03. 29. 11:20
Gathering Against The Banalization Od Far Right Ideas And Violence
Egy nő „Antifasiszta” feliratú matricát visel. Fotó: Alain Pitton Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiengedték a november óta házi őrizetben lévő Gabriele Marchesit, továbbá nem adják ki Magyarországnak – idézte a milánói fellebbviteli bíróság döntését az il Giornale olasz napilap. A 23 férfi ugyanis vádlott-társa a Budapesten tartózkodó Ilaria Salisnak, akivel 2023. február 11-én Budapesten három embert súlyosan bántalmaztak.

A bíróság azzal magyarázta döntését, hogy rosszak Magyarországon a börtönkörülmények, ami káros lenne a szélsőbaloldali erőszakkal gyanúsított férfi mentális egészségére. Említették továbbá a Marchesit fogadó intézményről való tájékoztatás elmulasztását, valamint a büntetés aránytalanságát.

A döntés néhány órával azután született meg, hogy Budapest megtagadta a házi őrizetet Salisnak, aki így a rácsok mögött marad. 

A bírák döntésének indoklására a bíróság több rendeletet és ítéletet is felsorolt. Felidézték, Marchesi egy állandó lakhellyel rendelkező, büntetlen, egyszerűen felhergelt fiatalember, aki mindig megjelent a bíróságon, és egy akár csak ideiglenes börtönben való elhelyezése különösen megalázó lenne, tekintettel a magyar börtönök állapotára, melyek kapcsán egy, a magyar börtönviszonyokat elítélő 2018-as nemzetközi jelentés említettek.

Az olasz bírák szerint a tárgyalás hossza és az eseményekben való részvételének pontos megállapítása annyira összetett és hosszadalmas, hogy az magában hordozza annak kockázatát, hogy valamelyik alapvető joga sérülhet, és a megalázó bánásmód árthat Marchesi pszichés állapotának – érvelt a milánói fellebbviteli bíróság.

Boldog vagyok

 – mondta Marchesi a milánói fellebbviteli bíróság döntése után.

Korábban a milánói bírák felszólították az olasz igazságügyi minisztériumot, hogy hivatkozzon a 2009/829-es uniós keretmegállapodásra, amelynek értelmében egy vádlott házi őrizete a hazájában is megszervezhető. Az olasz fél beavatkozását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban elképesztőnek nevezte, és kifejezte megdöbbenését. Rómában százak tüntettek Salis házi őrizetbe helyezéséért, és ugyancsak az említett keretmegállapodásra hivatkozva azért, hogy hazájában várhassa a május 24-én kezdődő perét. 

Torchlight Procession To Demand The Release Of Ilaria Salis In Milan
Tüntetők részt vesznek az Ilaria Salisért rendezett fáklyás felvonuláson Milánó központjában, 2023. október 21-én. Fotó: AFP/NurPhoto/Alessandro Bremec

Németországban is egyre többen követelik az ügyben vádlott német állampolgárok házi őrizetbe helyezését: egy férfi Budapesten van börtönben, egy nő pedig Drezdában – ő a Magyarországnak történő kiadatást várja.

Korábban lapunk is többször beszámolt róla, hogy tavaly februárban szó szerint embervadászatot folytattak Budapest utcáin a nemzetközi szélsőbaloldal, az Antifa aktivistái. Az első incidens február 9-én történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A sértettek közül ketten is súlyos, nyolc napon túl gyógyuló, töréses sérülést szenvedtek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/NurPhoto/Alain Pitton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.