Közélet

Elkezdték az azovsztali sebesültek elszállítását

A vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák.

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak. 

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén. A Rosszija 1 állami tévécsatorna este saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy a Moszkva által neonácinak nevezett Azov ezred 51 tagját hozták ki hordágyakon.

Fotó: AFP

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük. Az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadításáról", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Vlagyimir Putyin elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik. 

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az ukrán különleges szolgálatok felrobbantottak egy tonna ammónium-nitrátot a Donyec-medencei Mazanivka közelében, aminek következtében körülbelül egy kilométer magas mérgező felhő keletkezett, amely Kramatorszk felé vonul. A tárca emlékeztetett rá, hogy május 11-én hasonló "provokációt" hajtott végre az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Harkiv megyei Dolhrenke falu közelében, hogy az orosz hadsereget vegyi fegyver bevetésével vádolják meg: akkor egy műtrágyát, feltehetően ammónium-nitrátot tartalmazó tartálykocsit robbantottak fel. A donyecki "népi milícia" este közölte, hogy az az ukrán hadsereg a nap folyamán több mint 150 lövedéket és aknát lőtt ki hat településre. 

 

Azovsztal háború ostrom Mariupol
Kapcsolódó cikkek