Londoni makrogazdasági elemzők szerdán ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén 40 százalékot megközelítő mértékben zuhanhat az ukrán hazai össztermék (GDP), de a helyzet bizonytalansága miatt több alternatív – ennél jobb, illetve rosszabb – forgatókönyv is elképzelhető.

Fotó: Max Psibisevszkij

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató konglomerátum feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábja 25 oldalas helyzetértékelésében közölte: központi prognózisa elhúzódó, de idővel gyengülő intenzitású konfliktust valószínűsít. Ez az előrejelzési forgatókönyv azt is feltételezi, hogy Oroszországnak egyetlen nagyobb ukrajnai várost sem sikerül elfoglalnia, de drasztikusan megváltozik az ukrán gazdaság szerkezete:

az ukrán üzleti vállalkozások az ország biztonságosabb nyugati térségeibe húzódnak, és a gazdaság alapvetően a háborús szükségletek kiszolgálására áll át.

A Morgan Stanley e forgatókönyv-változata azzal számol, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 39 százalékkal zuhan. 

A ház várakozása szerint a háztartási szektor kereslete az idén 42 százalékkal esik vissza, és ez, valamint a munkaerő nagyarányú kényszerű mozgása és az ellátási oldalon jelentkező komoly sokkok az állóeszköz-beruházások értékének 65 százalékos idei zuhanását okozzák az ukrán gazdaságban. 

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ugyanakkor hosszabb távon az újjáépítéshez nyújtandó nemzetközi pénzügyi segítség jelentős szerephez juthat. A ház szerint jóllehet jelentős jogi akadályok merülhetnek fel, de az ukrajnai újjáépítéshez az orosz devizakészletből a szankciók által befagyasztott 300 milliárd dollárnyi hányadot is fel lehetne használni. 

A cég a bizonytalanságok miatt ennél kedvezőtlenebb, illetve kedvezőbb előrejelzési forgatókönyveket is felvázolt.

A negatív változat azzal számol, hogy az ukrajnai háború egyértelmű megoldás nélkül hosszabb ideig elhúzódik, és Ukrajna elveszíti hozzáférését a Fekete-tengerhez, amelynek kikötőiből az ukrán gabonaexport csaknem 90 százaléka, a napraforgóolaj-kivitel 70 százaléka, a fémexportnak pedig több mint a fele indult a célállomások felé. E forgatókönyv-változat esetén a Morgan Stanley számításai szerint

az ukrán hazai össztermék az idén 60 százalékkal is zuhanhat,

és az ukrán gazdaság teljesítménye csak 2030-ra vagy még később érné el újból a háború előtti szintet. 

A ház kedvező forgatókönyvének alapfeltételezése szerint már 2022 közepére létrejön valamilyen politikai megegyezés, és Ukrajna nem veszít több területet. Ebben az esetben a Morgan Stanley londoni elemzői szerint az ukrán GDP-érték az idén 22 százalékkal esne vissza – e csökkenés zöme az év első felére koncentrálódna –, és jövőre 8 százalékkal emelkedne. E forgatókönyv megvalósulása esetén az ukrán gazdaság teljesítménye már 2025 elejére visszatérne a háború előtti szintre – áll a cég szerdai tanulmányában. 

Az ukrán gazdaságban más nagy londoni elemzőházak is összeomlásszerű visszaesést várnak az idei évre. 

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a múlt héten Londonban bemutatott, jelentősen rontott térségi előrejelzésében közölte: várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén 30 százalékkal zuhan, és ez a szűkebb kelet-európai és kaukázusi régióban is átlagosan 18,4 százalékos GDP-zuhanást okoz 2022 egészében. 

Az EBRD Ukrajnán kívül Örményországot, Azerbajdzsánt, Georgiát és Moldovát sorolta ebbe a csoportba. Az EBRD az ukrajnai háború miatt soron kívül összeállított előző, márciusi előrejelzésben 20 százalékos ukrán gazdasági visszaesést jósolt 2022-re, vagyis azóta 10 százalékponttal rontotta tovább ezt a prognózisát.