idezojelek

Karácsonyék birkának nézik a fővárosiakat

A nyár elején visszatérő téma Budapest zöldítése.

Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

A nyár elején visszatérő téma a főváros zöldítése, ilyenkor a médiában rendre aktivizálja magát Budapest főtájépítésze, aki kedden a 24.hu portálnak adott interjút. Ő az a Bardóczi Sándor, aki tavaly a méhlegelők ötletével dobta fel a közösségi oldalak mémgyártóinak bizniszét. Az elméletileg jól hangzó kísérlet a gyakorlatban azt jelentette, hogy kijelöltek néhány gazos, parlagfüves területet, olyan helyeken is kitették a méhlegelő táblát, ahol kétszer két sávos, hatalmas autósforgalmat lebonyolító utak között terjed pár négyzetméternyi gaz.

De Bardóczi úrnak voltak más kiváló ötletei is, például meghirdette a fővárosi juhlegelők létrehozását. 

Szerinte ugyanis minden pozitívuma mellett kissé túl nagy a felhajtás a fatelepítések körül, egy ősgyep mind a szén-dioxid megkötésében, mind a párologtatásban többet tud, mint a fásítás. 

Hozzátette: az olyan természetvédelmi területeinken, ahol a biodiverzitás megőrzéséhez a kaszálórétek fenntartása a cél, szeretnék meghonosítani a legeltetést. Fontos, hogy a legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálja, és ne a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna legyen a fontos. Nem az a cél ugyanis, hogy a szürke marhák vagy a juhok kielégítsék az éhező város igényeit, hanem a természeti értékmegőrzés.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legeltető állattartás fővárosi meghonosítása a mostani interjúban is szóba került. Bardóczi arról kezdett értekezni: „Budapesten gyilkos vita megy a pesti alsó rakpart autómentesítéséről, míg például Lyon ezen húsz éve túlesett, az emberek birtokba vették a partot, a lakótelepeken pedig birkákkal legeltetnek. Elképzeli ugyanezt Budapesten?” – tette fel a költőinek szánt kérdést a főtájépítész. Az újságíró pedig partnernek bizonyult, és fokozta a tempót, érdemes ezt a rövid párbeszédrészletet szó szerint idézni.

„– Lyonban hogyan oldják meg, hogy a jerke ne ürítsen a homokozóba és ne rohanjon ki az autók elé?

– Nem viszik a homokozóba. Van villanypásztor meg igazi is.

– Itt is lehetne.

– Ja, lehetne. És vajon mi történne az első malőrnél?

– A polgármester fejét követelné a fideszes ellenzék, s a következő helyhatósági választáson a kakás homokozólapát, az elgázolt birka és az indexlámpáját veszített busz képével lenne tele a város.

– Körülbelül.”

Elkötelezett híve vagyok a természet, az élővilág sokszínűségének, a birkák is kedves és hasznos állatok, de miért éppen egy lakótelepen kellene legeltetni őket? Idézhetném a régi népi mondást is: Hogy kerül a csizma az asztalra? Lakótelepeken meglehetősen ritka a legelőterület, egyszerű pázsitból sincs sok, ami van, az éppen csak elég az ott élő gyerekeknek. De lehet, hogy a jelenleg méhlegelőnek kijelölt gazos területeket nevezik majd át juhlegelővé. A Karácsony Gergely vezette fővárosban bármi és annak az ellenkezője is elképzelhető.

Egyetlen kérdésem maradt csupán: A birkák véleményét kikérték már?

Borítókép: Budapesti ellenzéki kampányzáró rendezvény a XV. kerületben (Fotó: Kurucz Árpád)

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.