Romló háborús helyzet, élelmiszer- és ajtón kopogtató válság, ez a kínálat, amin Európa vezetői dolgoznak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő emlékeztetett, az elmúlt hetekben diplomáciai nagyüzem  zajlott, a madridi csúcs mellett az uniós kormányfők is tanácskoztak, ahol Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, bár megjegyezte, ez még nem jelenti azt, hogy tárgyalások is lesznek, ehhez bizonyos dolgokat is teljesítenie kell, így a magyarokra vonatkozó kéréseket is.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ukrajnára igent mondott az EU, Boszniára nem

Az elnök felhívott, és megköszönte azt a segítséget, amit nyújtunk

– mondta Zelenszkij elnökkel való telefonbeszélgetéséről. Az uniós csúcson ugyanakkor nem sikerült elérni, hogy Bosznia-Hercegovina is megkapja a tagjelölti státuszt, pedig szerinte Balkán felvétele az EU-ba szerinte létszükséglet lenne, az osztrákok, a horvátok és a szlovének is támogatják ezt a folyamatot. Ukrajnára igent mondott az EU, Boszniára nem – fogalmazott a kormányfő.

Nem tárgyalunk a gázra vonatkozó szankciókról

A miniszterelnök jelezte, hogy nem vagyunk hajlandók tárgyalni a gázra vonatkozó szankciókról. A madridi NATO-csúcs már nehezebb volt a kormányfő szerint. Hangsúlyozta, hogy mindenki az ukránok oldalán áll. Háborúról van szó, tízezrek halnak meg, de ezzel együtt sem akar bekeveredni, ez két szomszédos országos háborúja, a pedig védelmi szövetség. A háborúban a legfontosabb a katona, ők meg fogynak. Ugyan Ukrajnát az amerikaiak jól felszerelték fegyverekkel, de a katonai realitások lassan érvényre jutnak.

Naponta 100–1000 katonát veszít Ukrajna a kormányfő szerint. Mint fogalmazott: nagyon súlyos a helyzet. 

Gyorsítani kell a magyar haderő fejlesztését 

Az érintett ukrán városok ugyan messze vannak, de ha gyorsan változik a katonai helyzet, akkor sokkal gyorsabban közeledhet a háború Magyarországhoz, mint sokan gondolnák itthon. Ezért a haderőfejlesztési programot sebességében két-háromszorosára kell növelni. A védelmi képességeinket radikálisan meg kell erősíteni

– mondta a miniszterelnök. Szerinte a korábbi békeidőkre jellemző tempó most nem elég. Ezért is kér megfeszített munkát a minisztertől és a Honvéd Vezérkartól.

Magyarország nem fog blokkolni minden döntést 

Magyarország sosem volt híve a szankciós politikának, de az uniós országok mégis hisznek benne, mi pedig nem szeretünk vétózni, ezért úszunk az árral – fogalmazott a kormányfő. 

Ugyanakkor vannak pontok, amelyekben nem engednek, ilyen az energetika kérdése. A többi ponton nem akarnak változtatni, a kormányfő szerint ez vállalhatatlan lenne, mivel azzal a veszéllyel járna, hogy minden szövetségest elveszítünk az EU-ban.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem vétózik, ugyanis minden döntés akkor jön létre, amikor a tagállamok együtt határoznak, tehát nincs mit megvétózni.

A háborús inflációra megoldás a béke

A háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak úgy, hogy a háborúnak vetünk véget

– mondta a miniszterelnök, szerinte minél hamarabb véget kell vetni a háborúnak, de ezt csak úgy lehet, ha első lépésben tűzszünetet kötnek a hadviselő felek. Hangsúlyozta, nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség. 

Most a védekezés ideje van

Nem mindenki érti még, hogy milyen nehéz a helyzet – utalt a kormányfő a parlamentben elhangzó béremelési javaslatokra. Hangsúlyozta, annak van ideje, hogy megvédjük azt, amit elértünk, mint a rezsicsökkentést, a foglalkoztatást, a nyugdíjakat és a családtámogatási rendszert.

Két migrációs nyomás sújtja Magyarországot

A kormányfő azt mondta, Magyarország különleges helyzetben van. Van, akiket a keleti vagy éppen a déli migránsprobléma érint. Szerinte példátlan, hogy ez a két teher egyszerre érvényesül. A migránsok és az ukrán menekültek is egy idő után Nyugatra mennek. Hozzátette, elvárható lenne az uniótól, hogy ezt a sajátságos helyzetet elismerje és pénzügyileg segítse. 

Több ezer határvadászt kell kiképezni

A déli határon eközben súlyos a helyzet. Tavaly 400 embercsempészt fogtak el, akik az illegális bevándorlást szervezték, az idén pedig ez idáig már 750-et. Az élelmiszer-ellátás problémái Afrikában már érződnek, emiatt ismét tömegek indulhatnak el. rémképe fenyeget az afrikai kontinensen – figyelmeztetett a kormányfő.

Nem tudjuk megállítani a migránsokat az eddigi szervezeti erővel

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, eljött a pillanat, hogy megszervezzenek egy „határvadász” szervezetet, ezt a Belügyminisztérium keretein belül fogják kialakítani.

Mintegy 4000-5000 embert kell felvenni határvadász-szolgálatra a kormányfő szerint, őket kell kiképezni a következő hónapokban.