Lecsaptak a Pest megyei felderítők az újjáéledő maffiára

Csírájában fojtották el a Pest megyei felderítők a Csepel-szigeten családi alapon szerveződött szervezett bűnözői klán újjáéledését. A felderítők erőfölényéhez bűnügyes és egyenruhás nyomozók, a Készenléti Rendőrség, valamint a Terrorelhárítási Központ egységei is csatlakoztak.

2022. 07. 02. 10:51
Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megakadályozták a Pest megyei rendőrök a Csepel-szigetet korábban rettegésben tartó, családi alapon szerveződött klán újjáépítését. A felderítők felszámolták a bűnszervezetet.

A Budapestet, Érdet, Szigethalmot és Szigetszentmiklóst érintő kilenc helyszínre ötven rendőr és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei indultak június 29-én hajnalban. 

A célszemélyek egy része a rendőrök előtt ismert, szervezett bűnözéshez kapcsolható elődeik nyomdokait követő bandatagok voltak

– közölte ma a rendőrség.

Az egyik bandatag rendőrök gyűrűjében. Fotó: Pest megyei RFK

Az előzményekhez tartozik, hogy az említett bandatagok rokoni kapcsolatban vannak a Csepel-szigetet korábban uraló, családi alapú maffiával, amelynek vezetői 18 éves fegyházbüntetésüket töltik. 

Még 2012-ben ítélték el jogerősen a vezetőket és a klán tagjait, mintegy negyven főt bűnszervezetben elkövetett emberölésért, rablásért, zsarolásért, illetve lopásért és más bűncselekmények miatt. A bűnbanda tagjaihoz köthető több bankrablás, a diósdi kettős gyilkosság, de ők voltak azok, akik több százmillió forinttal károsították meg a Mol százhalombattai finomítóját is.

A gyilkosságot végrehajtó bandatag életfogytiglani szabadságvesztést kapott.

A most elfogott banda tagjai közül többen kapcsolódnak rokoni alapon a börtönben lévő klánhoz. Az alapügy ezúttal egy szigetszentmiklósi vendéglátóhely „betámadása” volt.

Egy szigetszentmiklósi étteremnél három autó fékezett le május 27-én késő este. A kocsikból kilenc férfi szállt ki, majd ketten besétáltak, hogy „kikísérjék” társaik elé az ott zajló rendezvény szervezőjét. Az utcán körben álló, az erőviszonyokat fenyegető nyomatékkal egyértelműsítő társaság a szervező tudtára adta: ha nem fizet, véget vetnek a bulinak, és a legkevésbé sem udvariasan távozásra szólították fel az étteremben szórakozókat. A bent lévők egy része engedelmeskedve hazament, miközben a szervezőre ráparancsoltak, ha tíz perc múlva sem vet véget a bulinak, akkor válogatott módszerekkel fogják átalakítani a fejét. Ráadásul az est bevételére is igényt tartottak.

Elmentek, majd visszatértek és számonkérték, hogy miért tart még mindig a rendezvény, amikor ők nem így határoztak. Az erőfölény és az élete elleni közvetlen fenyegető kijelentések hatására a szervező berekesztette az összejövetelt.

A súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozás kilenc tettesét fogták el június 29-én reggel. Nyolc gyanúsított személyi szabadságának legsúlyosabb korlátozását kezdeményezték, az ügyész hattal értett egyet, ezért a többiek szabadlábon védekezhetnek.

A kihallgatások érdemi, a vallomásra vonatkozó része egyiküknél sem nyúlt hosszúra, nem bizonyultak beszédesnek, a gyanúsítás elleni panaszok is egyeztek. A bűncselekményt alátámasztó bizonyítékok azonban több mint elégségesek voltak a megalapozott gyanú közléséhez.

A húszéves Sz. János, a 28 éves A. Ahmed, a 21 éves B. Máté és H. Márkó, valamint a 18 éves Sz. Krisztofer és K. Sándor letartóztatását a bíróság július 1-jén elrendelte. Társaik, a 19 éves Sz. Krisztián, a 18 éves R. Dávid és K. Bence szabadlábon védekezhetnek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai vizsgálják, hogy a gyanúsítottakhoz további, hasonló jellegű bűncselekmények köthetők-e.

Borítókép: A TEK két műveleti kommandósa megbilincseli az egyik bandatagot (Fotó: TEK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.