Közélet

A krími támadás adta a gyanút: új, eddig nem ismert szuperfegyvere lehet az ukránoknak

A légibázis elleni támadás után menekülésbe kezdtek a félszigetre költözött oroszok.

A Krím-félszigeten található Szaki légibázison történt robbanások pontos okait ugyan továbbra sem tudni, sőt Ukrajna sem vállalta hivatalosan az akciót, ám az orosz légierő által szenvedett jelentős veszteség arra utalhat, hogy az ukránok kezében eddig nem ismert harci eszközök vannak – írja a The Guardian.

Harci repülők és a légibázis nagy része megsemmisült a robbanásban a Krímben

A légibázis súlyosan megsérült a robbanásokban.

Crimean peninsula, Krím-félsziget, orosz, ukrán, háború, bomba,
Fotó: Shutterstock

Noha a brit hadügyminisztérium szerint az elvesztett nyolc repülő ugyan nem jelentős része az agresszorok légierejének, ám a robbanások által érintett bázist a fekete-tengeri flotta használta, aminek viszont így jelentősen csökkentek légi képességei. 

A Forbes ukrán kiadása szerint a támadás által okozott kár 650-850 millió dollár között is lehet. Ugyanakkor a károk ellenére a repülőtér működőképes maradhat.

A repülőtér elleni támadást Olekszej Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó szerint vagy nagy hatótávolságú fegyverek vagy a félszigeten működő gerillák okozták. Az utóbbi mellett szól, hogy több elemző szerint sincs nyoma rakétatámadásnak. Mindenesetre a támadás lélektani szempontból is hatásosnak bizonyult, hiszen a félszigetről menekülő orosz autók óriási torlódást okoztak a Krímet és Oroszországot összekötő Kercsi-szorosi hídon.

 

orosz-ukrán háború Krím-félsziget
Kapcsolódó cikkek