Nemzetközi gazdaság

Uniós szabályok alól kér mentességet Németország

Nem szeretnék, ha a bevezetendő gázilleték után forgalmi adót is kellene fizetniük a fogyasztóknak.

Egy új gázilleték segítségével próbál meg Németország forrást biztosítani az Uniper és más gázimportőrök megsegítésére, ám szeretné, ha ez az illeték egy időre mentes lenne az energiát terhelő forgalmi adókkal kapcsolatos brüsszeli szabályok alól. Ezért Christian Lindner német pénzügyminiszter levelet írt az Európai Bizottságnak, melyben ideiglenes mentességet kér – írja a Reuters.

BM Lindner speaks at press conference
Fotó: Xander Heinkl / AFP

Az uniós szabályok szerint az illeték a termék része, a forgalmi azt is terheli, ez alól a szabály alól húzná ki Németországot Lindner. A politikus elmondta, bár Németország nevében teszi meg a kérést, a gyakorlatban ez minden tagállamnak megnyitná az utat a hasonló eljáráshoz.

Az augusztus 12-én kelt levélben a pénzügyminiszter arról ír, hogy Németország hamarosan formálisan is elindítja a kérést, ám szerette volna előtte meggyőzni a brüsszeli hatóságokat a lehetséges nehézségek és a lakossági ellenkezés miatti aggályok jogosságáról.

Az adótörvények lakossági elfogadása kritikus, az illetékre terhelődő adó tovább növeli az árakat – a lakosság haragját kiváltva –, és bizonytalan ezek behajthatósága is.

A német kormány a tervek szerint 1,5-5 eurócentes illetéket vetne ki kilowattóránként a fogyasztókra, ami a magasabb nagykereskedelmi árak 90 százalékát fedezheti. A pontos értéket hétfőn hozzák nyilvánosságra.

 

Németország energiaválság uniós szabályozás gáz Christian Lindner
Kapcsolódó cikkek