A lengyelek többsége visszavezetné a sorkatonaságot

2022. augusztus 14. 18:24

Egy friss közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a lengyelek 54 százaléka úgy véli, hogy vissza kellene állítani a kötelező katonai szolgálatot.

2022. augusztus 14. 18:24
null

A lengyelek több mint fele, 54 százaléka úgy véli, hogy vissza kellene állítani a kötelező katonai szolgálatot – derül ki a helyi CBOS közvélemény-kutató intézet friss felméréséből, amint a napi.hu szúrt ki a Notes from Poland cikkéből. Még nagyobb a támogatottsága annak, hogy az emberek kapjanak valamilyen katonai kiképzést. Ezzel 78 százalékuk egyetért.

A sorkötelezettséget 2008-ban törölték el Lengyelországban, akkor csak 35 százalékos támogatottságot élvezett a kötelező katonai szolgálat. Tavaly is még csak 39 százalék helyeselte a sorkatonaságot, 69 százalék pedig ellenezte.

A fordulatot Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja hozta,

tartanak attól, hogy Lengyelország lehet az orosz agresszió következő célpontja.

Ezzel együtt jelenleg nincs kormányzati szándék a sorkatonaság visszaállítására, vélhetően annak tetemes költségei miatt. Ezt a védelmi minisztérium tavasszal meg is erősítette. Ugyanakkor megugrott a lengyelek érdeklődése a katonai képzés iránt és az állami vállalatok egy része be is vezetett ilyet.

Nyitófotó: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. augusztus 15. 08:19
Itt is vissza kellene állítani. Legalább a középiskolát követő nyárra.
ringwoodite
2022. augusztus 15. 04:55
Lengyelorszag mindig is uldozesi maniaba szenvedett. Most is...
fatman
2022. augusztus 14. 21:43
ez az 54% remélem mind katonaköteles korú, mer ugye más faszával nem illik verni a csalánt...
Draco Paladin
2022. augusztus 14. 20:49
Magyarországon is szükség lenne rá, hogy felkészüljünk az oroszország elleni végső küzdelemre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik