Közélet

Totális háború van kilátásban Ukrajnában

Katonákkal viszik házról házra a szavazóurnákat Ukrajna megszállt területein. Hétfőn már negyedik napja tartanak az elcsatolási népszavazások. Amennyiben a Kreml véglegesíti a beolvadást Oroszországba, akkor bármilyen katonai cselekmény az érintett négy területen Oroszország elleni közvetlen támadásnak fog minősülni. Az USA attól tart, hogy Moszkva kész atomfegyverhez nyúlni területei védelme érdekében.

Hétfőn már negyedik napja zajlik a népszavazás Ukrajna megszállt területein az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az Egyesült Államok szerint rendkívül óvatosnak kell lenni, mivel Moszkva kész lehet atomfegyverrel fellépni az elcsatolt régiók védelme érdekében – írta meg a Reuters.

Voting in controversial Ukraine referendums
Fotó: Stringer / AFP

A Kijev és nyugati szövetségeseik által illegitimnek tartott négy kelet-ukrajnai régióban zajló szavazások során az oroszok által támogatott tisztviselők fegyveres kísérettel vitték házról házra a szavazóurnákat – erről Luhanszk regionális kormányzója beszélt. Szerhij Gaidai azt állítja, hogy a lakosok nevét feljegyezték, ha nem megfelelően szavaztak, vagy megtagadták a szavazást.

Egy nő megafonnal járta az utcákat és bíztatott mindenkit a szavazásra. Eközben az oroszok házról házra cipelték az urnákat, hogy mindenki beledobja a voksát. Ez így titkos szavazásnak számít?

– tette fel a kérdést a kormányzó.

Election commission members with mobile ballot boxes leave the embassy of the self-proclaimed Donetsk People's Republic (DNR), the eastern Ukrainian breakaway region, in Moscow on September 23, 2022, as Moscow-held regions of Ukraine vote in annexation referendums that Kyiv and its allies say are illegal and illegitimate.
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Amennyiben Oroszország érvényesnek tekinti a népszavazást és elcsatolja a megszállt négy régiót, akkor 

Ukrajna 15 százalékát, egy Portugália méretű területet kebelez be.

Ehhez még hozzá lehet számolni a Krím-félszigetet, egy Belgium méretű területet, amit az oroszok még 2014-ben annektáltak. A hírek szerint az orosz parlament napokon belül megkezdheti az elcsatolások hivatalossá tételét.

Szerbia nem fogadja el a szakadár referendumok eredményét

Szerbia nem fogadhatja el az ukrajnai régiókban zajló népszavazások eredményeit, mert ez ellentétes állami és nemzeti érdekeivel – jelentette ki vasárnap Belgrádban Nikola Selakovic szerb külügyminiszter.

Az annektálás egyik legveszélyesebb pontja, hogy bármilyen ukrán katonai hadművelet Luhanszk, Donyeck, Herszon vagy Zaporizzsja területén Moszkva szemében közvetlen Oroszország elleni támadásnak fog számítani. 

Ez egy totális háború kirobbanását jelentheti.

 

A Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan kijelentette, hogy Washington kész lépéseket tenni abban az esetben, ha Oroszország bármilyen atomfegyvert próbálna bevetni az elcsatolt területek védelme érdekében. Sullivan jelezte Oroszországnak, hogy egy ilyen forgatókönyvnek katasztrofális következményei lennének.

Ha Moszkva átlépi ezt a határt, annak katasztrofális következményei lesznek Oroszország számára. Az Egyesült Államok határozottan fog válaszolni 

– jelentette ki Sullivan egy vasárnapi televíziós műsorban. A nemzetbiztonsági tanácsadó ezt a figyelmeztetést Vlagyimir Putyin szerdai burkolt nukleáris fenyegetésére küldhette válaszul. Az orosz elnök múltheti beszédében arról beszélt, hogy Oroszország kész bármilyen fegyvert bevetni területei védelme érdekében.

 

Liz Truss brit miniszterelnök vasárnap a CNN-n adott interjújában arról beszélt, hogy nem szabad hallgatni Putyin hamis fenyegetéseire. Szerinte arra van szükség, hogy további szankciókat alkalmazzanak Moszkva ellen, illetve továbbra is támogatni kell az ukránokat.

Elsöprő többség támogatja a csatlakozást Oroszországhoz a megszállt területen

Az előrejelzések szerint 93 százalék szavazott a csatlakozásra Zaporizzsjában.

 

urnát ukrajnai népszavazáson totális háború Kijev Ukrajna Oroszország Népszavazás Moszkva referendum
Kapcsolódó cikkek