Albert Flórián örökébe lépett az új portugál csillag, Goncalo Ramos

Goncalo Ramos egyetlen mérkőzéssel világhírre tett szert. Ez a világbajnokság varázsa. Portugália az ő vezérletével, mesterhármasával ütötte ki 6-1-re Svájcot a katari vb nyolcaddöntőjében. A Benfica 21 éves csatára nem Cristiano Ronaldo egyszeri helyettese, hanem az utódja lehet a válogatottban.

2022. 12. 07. 11:30
null
Portugal's forward #26 Goncalo Ramos celebrates after scoring his team's fifth goal, his hat-trick, during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Portugal and Switzerland at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 6, 2022. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Goncalo Ramos a Svájc elleni nyolcaddöntőben csupán negyedszer szerepelt a portugál válogatottban. Az első három fellépésén egyaránt csere volt, s összesen 33 perc jutott neki. Így is szerzett már egy gólt, rögtön bemutatkozásképpen, novemberben, a Nigéria elleni vb-felkészülési meccsen. A katari vb-n Ghána ellen nyolc, Uruguay ellen pedig csupán két perc jutott neki, a Koreai Köztársaság ellen pedig egy sem, Fernando Santos akkor nem cserélte be.

Ennek ismeretében különösen bátor döntés volt a szövetségi kapitánytól, hogy Svájc ellen kihagyta Cristiano Ronaldót és Goncalo Ramos került helyette a kezdőtizenegybe. A Benfica 21 éves csatára élt a lehetőséggel, mesterhármast ért el.

Albert Flórián 1962-es bravúrja után – a Császár a chilei világbajnokságon a Bulgária ellen ugyancsak 6-1-re megnyert csoportmérkőzésen jegyzett három találatot – Goncalo Ramos a legfiatalabb futballistaként teljesítette be világbajnokságon minden labdarúgó álmát, a bűvös mesterhármast.

A kezdőcsapat tagjaként első vb-meccsén még Miroslav Klose 2002-es bemutatkozását érdemes felidézni, amikor a Szaúd-Arábiának berámolt nyolc német gólból hármat vállalt.

Goncalo Ramos a Portugália déli partjainál fekvő Olhaóban született és 13 évesen került a Benfica akadémiájára. Még egy magyar szál, a nála egy évvel idősebb Csoboth Kevin a csapattársa volt a Benfica utánpótlásában. A portugál tehetség először akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor 2019-ben gólkirály lett az U19-es Európa-bajnokságon, amelyen Portugália ezüstérmet szerzett. Az erős testalkatú, 185 cm magas, mégis dinamikus csatár 2020 júliusában mutatkozott be a Benfica felnőtt csapatában, méghozzá mindjárt két góllal.

Aztán mégis majdnem vakvágányra került. A Benfica 2020 nyarán leigazolta Darwin Nunezt, s az uruguayi csatár ontotta a gólokat. Ám Nunez, ahogy jött, úgy távozott is. A lisszaboniak, miként a legtöbb játékosukkal, ragyogó üzletet csináltak Nunezzel. 2020-ban 34 millió euróért vették meg az Almeríától, 2022-ban aztán 80 millió euróért passzolták tovább a Liverpoolnak. Szorongás nélkül. Mert tudták, hogy megvan az utódja.

 

S Goncalo Ramos igazolta a várakozásokat. Az új edző, a Bruno Lage helyett kinevezett Nelson Verissimo már az előző idényben rendszeresen neki szavazott bizalmat az ukrán Jaremcsukkal szemben, de Ramos akkor 29 meccsen csupán 7 gólig jutott.

Idén aztán beindult. A portugál bajnokságban az eddigi 11 meccsen 9 gólt szerzett, melléjük a Bajnokok Ligájában további ötöt, s van hat gólpassza is. A Benfica csoportelsőként jutott tovább a BL-ben a legjobb tizenhat közé, Goncalo Ramos tulajdonképpen már a katari vb előtt befutott. Ám a Svájc ellen nyújtott teljesítményének köszönhetően az értéke nyilván sokat emelkedik.

A Transfermarkt jelenleg csupán 24 millió euróra taksálja.

Amikor még fordítva történt… Goncalo Ramos váltja Cristiano Ronaldót Fotó: AFP

A játékstílusát leginkább és adottságaival vetik össze. Ramos bizonyos értelemben még túl is tesz rajtuk. Nem csupán erős és technikás, de a két klasszisnál talán még gyorsabb és dinamikusabb is. S náluk is nevesebb játékost kellett kiszorítania a csapatból: Cristiano Ronaldót.

Ennek dacára természetesen tisztelettudóan beszél a nagy elődről.

– Mint mindenkivel, Cristiano velem is sokat beszélget, mindenkinek igyekszik segíteni, ő a csapat vezére – jegyezte meg.

Még ha nem is esett jól neki a mellőzöttség, maga Ronaldo is férfiasan viseli az új helyzetet, hogy Goncalo Ramos árnyékába szorult. Az Instagram-fiókjában közölt üzenetben Ronaldo dicsőítette a fiatalokkal és tehetségekkel teletűzdelt portugál válogatottat.

Kétség sem férhet hozzá, szerdán új időszámítás kezdődött. Goncalo Ramos immár nem helyettese, hanem az utódja.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

Borítókép: Goncalo Ramos befutott (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.