Közélet

Irtózatos veszteségek: a világháború óta nem halt meg annyi orosz katona, mint Ukrajnában

Amerikai adatok szerint több mint kétszázezer katonát veszíthetett Oroszország Ukrajnában alig egy év alatt.

Óriásira rúgnak az orosz veszteségek Ukrajnában, legalábbis az amerikai hírszerzési adatok szerint. A The New York Times című lap értesülései szerint az oroszok a tavaly februárban megindított invázióban már legalább 200 ezer katonát vesztettek: nagy részük elesett a csatában, sokan pedig annyira megsérültek, hogy harcképtelenné váltak. Ez a világháború óta a legbrutálisabb konfliktusa Oroszországnak, amely még az afgán háborúban sem vesztett ennyi katonát, pedig ott több mint kilenc évig harcoltak. 

A Ukrainian serviceman jumps off a destroyed Russian army tank, not far from the Ukrainian capital of Kyiv on April 3, 2022. - Europe's worst conflict in decades, sparked by Russia's invasion on February 24, has already left some 20,000 people dead, according to Ukrainian estimates. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Sergei Supinsky

A lap szerint Moszkva a szeptemberi ukrán előrenyomulás óta kétségbeesetten próbál valamilyen kézzelfogható eredményt felmutatni otthon, ám a hőn áhított – igaz, stratégiai szempontból nem túl jelentős – Bahmut várost sem sikerült még bevenniük. Hiába irányítottak át ide több ezredet is, az eredmény annyi lett, hogy a szeptemberben besorozott, rendkívül gyengén felszerelt katonák kvázi vágóhídra meneteltek, egyenesen az ukránok által csapdává változtatott településre, folyamatosan kiszolgáltatva az ukrán tüzérség támadásainak is. 

A cikk szerint csak itt naponta több százra rúg az oroszok vesztesége, és nem látszik, mikor vehetik be a várost, amelynek körbekerítését már többször bejelentették

Különösen a bahmuti csata veszteségei dobták meg a végső számokat, annyira véressé vált ez az ütközet. 

Ugyanis ott az ukránok is rengeteg embert vesztenek folyamatosan, noha a legjobban képzett egységeket jelentősen hátravonták, hogy ne ők kapják az orosz rakétatámadások nagy részét. Az ukrán veszteségekre nem sok becslés született, de a legtöbb szakértő szerint ez a szám is meghaladja már a százezret. Így becsülte néhány napja Eirik Kristoffersen norvég tábornok is, aki szerint az oroszok 180 ezer, az ukránok pedig százezer katonát vesztettek a háború kitörése óta, és a civil áldozatok száma is mintegy 30 ezerre tehető. Hivatalosan egyik fél sem közli a veszteségeit, Oroszország utoljára szeptemberben tette közzé a számokat, akkor mindössze hatezer elesett katonáról számoltak be

A The New York Times szerint Vlagyimir Putyin ennek ellenére folyamatosan küldi a frontra a tartalékokat, és várhatóan még jóval nagyobb veszteség kell ahhoz, hogy a hátországban felerősödjenek az elégedetlenkedők hangjai. 

 

Putyin orosz-ukrán háború Kreml áldozatok veszteségek
Kapcsolódó cikkek