Nemzetközi gazdaság

Rejtélyes tárgyat hoztak felszínre a felrobbantott Északi Áramlat mellől

A szeptember végi robbantás körül továbbra is sok a tisztázatlan kérdés. Dánia most egy titokzatos tárgyat hozott fel az Északi Áramlat mellől.

Dánia felszínre hozta a felrobbantott Északi Áramlat 2 gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat a Balti-tengerből – közölte szerdán a Dán Energetikai Ügynökség. Az objektum feltehetően egy tengeri füstjelzésre használt bója. Az ügynökség szerint a szerkezet nem jelent veszélyt.

Nord,Stream,2,Underwater,Gas,Pipeline,Through,The,Baltic,Sea,
Északi Áramlat
Rejtélyes tárgyat hoztak felszínre a felrobbantott Északi Áramlat mellől.
Fotó: Shutterstock

Egy tavaly szeptember végén elkövetett szabotázsakcióban megrongálódott az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely Oroszországból szállított földgázt Európába a Balti-tengeren keresztül.

Az ügyben Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot indított, de egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött. A három ország az ENSZ Biztonsági Tanácsnak (BT) címzett levélben ugyanakkor közölte, hogy a károk szabotázs okozta erőteljes robbanások következtében keletkeztek.

Kína és Oroszország: Amerika akadályozza, hogy bármi kiderüljön az Északi Áramlat felrobbantásáról

Oroszország továbbra is azt akarja, hogy egy átfogó, átlátható és elfogulatlan vizsgálat keretében az ENSZ találja meg, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot. A dániai orosz nagykövet, Vlagyimir Barbin sürgette: az elkövetőket, a támogatóikat, a szervezőket és a felbújtókat mind el kell kapni.

 

Északi Áramlat Dánia
Kapcsolódó cikkek