Nemzetközi gazdaság

Döntött a bíróság: Ukrajna visszakapja a krími aranykincseket

A félsziget elcsatolása előtt kölcsönadott krími aranykincseket vissza kell szolgáltatni Ukrajnának. Jelenleg az amszterdami Allard Pierson Múzeumban vannak.

A holland legfelsőbb bíróság pénteken helybenhagyta azt a 2021-es határozatot, amely szerint az ukrán államnak kell visszaszolgáltatni azokat a műtárgyakat, köztük nagy értékű aranykincseket, amelyeket bő kilenc évvel ezelőtt egy holland múzeum kölcsönzött ki a Krím félsziget múzeumaiból, de a félsziget 2014-es orosz elcsatolása miatt tulajdonjoguk vitatottá vált – tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

Fotó: AFP

A műkincseket öt ukrán – közöttük négy krími – múzeumtól 2014 elején kölcsönözte ki az amszterdami Allard Pierson Múzeum A Krím: a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításhoz. Oroszország 2014 tavaszán bekebelezte a félszigetet, így a holland múzeum néhány nappal a kiállítás bezárása előtt úgy döntött, hogy nem adja vissza az értékes aranytárgyakból álló gyűjteményt.

Az intézmény úgy ítélte meg, hogy ha a két állam közül valamelyiknek visszaadná a műtárgyakat, ez azzal a kockázattal járna, hogy a másik magának követelhetné őket.

Az orosz fennhatóság alá került krími múzeumok többször emlékeztették a hollandokat szerződésben vállalt visszaszolgáltatási kötelezettségükre, de Kijev is magának követelte a tárgyakat mint állami tulajdont. A holland múzeum bírósághoz fordult a jogvita eldöntésére.

A holland fellebbviteli bíróság 2021. októberi határozata szerint Ukrajna nemzeti kulturális érdekei felülmúlják a krími múzeumok érdekeit. Az Allard Pierson Múzeum a döntés értelmében a műkincseket nem köteles visszaadni a krími múzeumoknak, az ukrán államnak az úgynevezett múzeumi törvényen alapuló jogai ugyanis elsőbbséget élveznek.

A holland hírportál tájékoztatása szerint a krími múzeumok fellebbezést nyújtottak be a holland legfelsőbb bírósághoz, véleményük szerint ugyanis az ítélet megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogra vonatkozó cikkét. Azzal is érveltek, hogy a fellebbviteli bíróság önkényesen részesítette előnyben Ukrajnát azzal, hogy döntését az ukrán múzeumokról szóló törvényre alapozta.

A hírportál az ítéletet ismertetve közölte, a holland legfelsőbb bíróság szerint Ukrajnának jogos érdeke fűződik a kulturális öröksége védelméhez, továbbá a kincsek visszaszolgáltatása Ukrajnának ideiglenes intézkedés, nevezetesen a Krím helyzetének stabilizálásáig érvényes.

A legfelsőbb bíróság azt is megállapította, hogy a fellebbviteli bíróság korábbi ítéletében helyesen alkalmazta a vonatkozó törvényi normákat és szabályokat, amikor az ukrán múzeumokról szóló törvényt részesítette előnyben a vizsgálat során. A döntés „megfelelő egyensúlyt képvisel a krími múzeumok jogainak megsértése és az ukrán államnak a kulturális örökség védelméhez fűződő érdeke között” – idézte a bíróság döntését a hírportál.

Az Allard Pierson Múzeumnak át kell adnia a műkincseket Ukrajnának. További fellebbezésnek nincs helye, a megerősítő határozat lezárta a kilenc éve húzódó vitát

– mondta ki végezetül a holland legfelsőbb bíróság.

A 2014-ben rendezett hollandiai tárlat mintegy száz, a Fekete-tenger partján talált, a Kr. e. 6. és 2. század közötti időszakból származó tárgyat mutatott be, többségük drágakő-berakású arany ékszer, az ókori Görögország mitológiai alakjait idéző karperec, nyakék, gyűrű és fülbevaló, egy 2400 éves szkíta sisak, kínai lakkdobozok a Han-dinasztia korából, aranyból készült kardhüvely és más fegyverek.

Amint Ukrajna győz, lebontják a Krími hidat

Statikai szempontból rendkívül veszélyes az építmény, különösen, amióta tavaly felrobbantották az ukrán titkosszolgálathoz köthető merénylők.

 

Hollandia Allard Pierson Múzeum műtárgy Krím aranykincs
Kapcsolódó cikkek