Végleg kivonultak az ukrán harcosok az Azovsztalból

Ukrajna vereséget szenvedett Mariupolban, amely az orosz ostromot követően romokban hever.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 17. 9:12
null
Mariupol, 2022. május 10. Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én. MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro 'Orest' Kozatskyi Fotó: Dmytro 'Orest' Kozatskyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 260 ukrán harcos – sokan közülük sebesültek – hagyta el keddre virradóra a mariupoli Azovsztal acélmű területét, a kijevi vezérkar tájékoztatása szerint pedig dolgoznak azon, hogy azok is kijöhessenek a körbezárt gyárterületről, akik még ott vannak.

A mariupoli helyőrség teljesítette harci küldetését. A katonai főparancsnokság utasította az azovsztali egységek parancsnokait, hogy mentsék meg az emberek életét. Mariupol védői korunk hősei

– tudatta az ukrán vezérkar.

Anna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes beszámolója szerint 53 sebesültet Novoazovszkba vittek, 211 embert pedig Olenivkába szállítottak. Mindkét terület orosz ellenőrzés alatt áll, a kimenekítettek pedig várhatóan fogolycsere keretében térhetnek majd vissza ukrán ellenőrzés alatt álló területre. Mintegy 600 fegyveres lehetett a kiürítés megkezdése előtt a gyár területén.

Bízunk abban, hogy meg tudjuk menteni a srácaink életét. Súlyos sebesültek is vannak köztük. El kell látni őket. Ukrajnának élő hősökre van szüksége

– tudatta kedd hajnalban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Azovsztal feladásával várhatóan végleg véget ér az ukrajnai háború eddigi legvéresebb és leghosszabb csatája, ami azt jelenti, hogy Ukrajna vereséget szenvedett a városban, amely az orosz ostromot követően romokban hever. Ukrajna szerint civilek tízezrei haltak meg a városban.

 

Borítókép: az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én (Fotó: MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro „Orest” Kozatskyi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.