Hadat üzenne a neoliberális bolgár kormány Moszkvának?

A héten kirobbant bolgár–orosz diplomáciai válsággal kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet Bulgária egyik legismertebb geopolitikai szakértője, Valentin Vacev.

2022. 07. 04. 5:52
PETKOV, Kiril
Brüsszel, 2022. május 31. Kiril Petkov bolgár miniszterelnök érkezik az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó második napi ülésére Brüsszelben 2022. május 31-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, múlt héten a leköszönő bolgár miniszterelnök kézzelfogható bizonyítékok nélkül hetven orosz diplomatát utasított ki, ami után a szófiai orosz nagykövetség ultimátumot intézett a bolgár döntéshozókhoz:

vonja vissza a döntést, ellenkező esetben bezárhatják az orosz nagykövetséget.

Noha egyelőre nem tudni, hogyan végződik az orosz–bolgár diplomáciai konfliktus, Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövet a diplomáciai kapcsolatok megszakítását sem zárta ki.

Valentin Vacev, Bulgária egyik legismertebb geopolitikai szakértője ugyanakkor nem számol azzal, hogy véglegesen megszakadnának a két ország között a diplomáciai kapcsolatok, de szerinte nagyon alacsony szinten befagyhatnak. A leköszönő neoliberális kormányfőről, Kiril Petkovról a geopolitikai elemző elmondta, hogy eddig sikeresen próbálta megszakítani az orosz–bolgár diplomáciai kapcsolatokat, megvalósítva Nagy-Britannia nagy álmát, egy kisantant megalakítását a Balkánon. A katonai szövetség Nagy-Britannia, Lengyelország, Ukrajna, Románia és Bulgária között jönne létre.

Minden túlzás nélkül arra számítok, hogy augusztusban vagy legkésőbb szeptemberben, amikor a lengyel csapatok bevonulnak Nyugat-Ukrajna területére, Bulgária (a nagyhatalmak háta mögött) hadat üzen Oroszországnak. A háború közvetlenül Oroszország és a NATO között zajlik majd

 – nyilatkozta az elemző.

Arra a kérdésre, hogy kinek az ügynöke Petkov, illetve a Rumen Radev bolgár elnök által a múlt héten kormányalakítással megbízott Aszen Vaszilev, Vacev elmondta: egyikőjük sem a Harvard Egyetemen, hanem egy három hónapos harvardi iskolában végeztek, amely az amerikai Demokrata Párt politikáját tartja mérvadónak, de erős angol beállítottsággal, hiszen Anglia hamarosan uralkodó hatalommá válik a kelet-európai és a balkáni konfliktusokban.

„Nem egy nép, hanem két nép él Bulgária területén. Bolgárok, akik érzelmileg végtelenül elkötelezettek Oroszország történelmünkben betöltött szerepe iránt, és bolgárok, akik megszállóként viselkednek.

Ezek olyan emberek, akiknek nincs bolgár tudatuk, ők az angolszász érdekek meghatalmazottjai. Kisebbségben vannak, de most ők vannak hatalmon. Ez az állapot nem tarthat sokáig, és remélem, hogy az arány változni fog. Ebben a szakaszban a leghálátlanabb és legfelelőtlenebb társadalmi körök vannak hatalmon, amelyek nemcsak Oroszországnak, hanem Bulgáriának is ártanak. Valóban képesek háborút üzenni Oroszországnak

 – mondta a geopolitikai elemző.

Az ügyben megszólalt múlt pénteken Bojko Boriszov egykori miniszterelnök is, az ellenzékben lévő jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezetője. Szerinte a  hetven orosz diplomata kiutasításának módja amatőr és dilettáns cselekedet volt, de ha már megtörtént, nincs visszalépés, a visszavonás megadást jelentene, és ezért teljes mértékben támogatják az orosz diplomaták kiutasítását.

Borítókép: Kiril Petkov bolgár miniszterelnök érkezik az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó második napi ülésére Brüsszelben 2022. május 31-én (Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.