Nemzetközi gazdaság

Megtámadták az Északi Áramlatot

A berlini sajtó szerint célzott támadás miatt eshetett le a nyomás az egyébként használaton kívüli vezetékeken.

Célzott támadás okozhatta az Északi Áramlat 1 és 2 földgázvezetékeken hétfőn észlelt hirtelen nyomáscsökkenést – írja a Der Tagesspiegel.

Chancellor Scholz at Siemens Energy Nord Stream gas turbine, 03 August 2022, North Rhine-Westphalia, Mülheim an der Ruhr: A Siemens employee stands in front of the turbine serviced in Canada for the Nordstream 1 natural gas pipeline. It is ready for onward transport to Russia. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Chancellor Scholz at Siemens Energy Nord Stream gas turbine
Fotó: Bernd Thissen / AFP

A biztonsági forrásokra hivatkozó berlini lap szerint a két – használaton kívüli – vezetékrendszeren hétfőn, röviddel egymás után tapasztalt hirtelen nyomáscsökkenés nem lehetett véletlen.

Erre utalnak a történések körülményei is, az időzítéstől az érintett vezetékeken át a nyomásvesztés mértékéig.

Tekintve, hogy a tengermederben fektetett földgázvezetékek ellen „célzott támadást” végrehajtani komoly feladat, a művelethez különleges képességű erők, például haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók kellenek, a lap forrásai szerint két lehetséges támadóról lehet szó.

Az egyik ezek közül az, hogy 

a támadásért Ukrajna vagy az orosz támadás ellen védekező ország valamely támogatója felelős. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy úgynevezett hamiszászlós művelet, önmerénylet történt, vagyis orosz egységek hajtották végre a támadást azzal a szándékkal, hogy növeljék az EU földgázellátása körüli bizonytalanságot,

tovább mélyítve az energiaválságot és ismét felhajtva a földgáz piaci árát, amely az utóbbi napokban csökkent.

Először a nyomás az Északi Áramlat 2 vezetéken csökkent, hétfő hajnalban, majd a dán hatóságok megállapították, hogy Bornholm térségében szivárog a gáz. Hétfő este az Északi Áramlat 1 vezetékrendszeren is hirtelen süllyedni kezdett a nyomás.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

 

orosz gáz Északi Áramlat gáz
Kapcsolódó cikkek