Közélet

Erdogan és Putyin a háború befejezéséről egyeztetett telefonon

Törökország mind Ukrajnával, mind Oroszországgal szoros kapcsolatokat ápol.

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken szorosabbá váló kétoldalú kapcsolatokról beszélt telefonon, és a török államfő hangsúlyozta, hogy Ankara részt vállalna az ukrajnai háború békés befejezésének előmozdításában – jelentette be a török elnöki hivatal.

A NATO-tag Törökország, amely szoros kapcsolatokat ápol mind Ukrajnával, mind Oroszországgal, a háború során igyekezett egyenlő távolságot tartani Kijevtől és Moszkvától: Ankara visszautasította az Oroszország elleni nyugati szankciókat, miközben bírálta az Ukrajna elleni orosz háborút is, és fegyverrel felszerelt drónokat küldött Kijevnek.

Vlagyimir Putyin Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Szocsiban 2022. augusztus 5-én.
 Fotó: Murat Kula/ Turkis President Press Service / AFP

Az ENSZ-szel együtt Törökország hozta tető alá júliusban a fekete-tengeri kikötőkben tárolt ukrajnai gabona exportját újraindító megállapodást, amely a mai napig az egyetlen jelentős diplomáciai áttörés a hét hónapja tartó fegyveres konfliktusban. Ankara és Moszkva kapcsolatai bonyolultak: 

az energiabiztonság területén szorosan együttműködik a két ország, miközben Szíria, Líbia és Azerbajdzsán kapcsán eltérők az álláspontjaik.

Az orosz erők csütörtökön és pénteken több rakétatámadást hajtottak végre Zaporizzsja városára, az ukrán rendőrség adatai szerint már 12 helyi lakos vesztette életét. A rendőrség szerint az elmúlt nap az orosz erők kilencszer támadták a várost, éjjel pedig további két csapást mértek rá kamikaze drónokkal. Az ukrán vezérkar pénteki helyzetjelentésében közölte, hogy az elmúlt napban az orosz hadsereg mintegy 350 katonát, 17 harckocsit és 31 tüzérségi eszközt veszített. Összesítésük szerint eddig hozzávetőleg 61 680 orosz katona halt meg Ukrajnában.
 

 

orosz-ukrán háború Erdogan Putyin
Kapcsolódó cikkek