Kiálltak az olaszok hazánk mellett az Európai Parlamentben

A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek európai parlamenti frakciója kiállt amellett, hogy Magyarországnak joga van a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő európai forrásokhoz. Érvelésük szerint a magyar jogállamiság állandó megkérdőjelezése csupán kifogás, az ellenségeskedés azonban veszélyes, mivel kétségeket ébreszt az uniós intézmények és eszközeik hitelességét illetően.

2022. 11. 25. 20:54
EP-140311C_Plenary_24_Votes Fotó: Fred MARVAUX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz jobboldali európai parlamenti képviselők újra bebizonyították, hogy Magyarország számíthat támogatásukra. Az olasz sajtó kiemelt figyelemmel követte a jobbközép koalíciós kormány pártjainak állásfoglalását az Európai Parlamentben a Magyarországnak szánt uniós pénzek folyósításáról szóló csütörtöki vita kapcsán.

A Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport tagjai, illetve az Identitás és Demokrácia (ID) képviselői a múltban már több alkalommal kiálltak a magyarok mellett, bizonyítva a jobboldali erők összefogását.

Hasonlóan történt a csütörtöki szavazás során is a strasbourgi parlamentben. Az uniós képviselők 416 támogató és 124 ellenszavazattal, illetve 33 tartózkodással a Magyarországnak szánt források befagyasztása mellett foglaltak állást.

Az olasz sajtó beszámolója szerint a magyar ügyet menteni szándékozó képviselők között ez alkalommal is jelen voltak az ECR tagjai, melyben az Olasz Testvérek (FdI) politikusai foglalnak helyet, és az Identitás és Demokrácia, amelyhez a Liga képviselői tartoznak. Az Európai Néppárt soraiban helyet foglaló Hajrá, Olaszország! egy képviselője szavazott a magyarok mellett.

Az olasz sajtó megítélése szerint sorsdöntő lehet a Magyarországnak szánt uniós források feloldása szempontjából a jobboldali olasz európai parlamenti képviselők támogatása, a sokat emlegetett jobboldali összefogás az uniós intézményekben. Giorgia Meloni miniszterelnök és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes pártjainak európai képviselete tehát elutasította azt a javaslatot, miszerint az Európai Tanácsnak és az Európai Bizottságnak továbbra is ki kellene tartania a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő európai források visszatartása mellett, még akkor is, ha a korábban tárgyalt 17 pontos intézkedéseket a magyar kormány maradéktalanul teljesítette.

Az Olasz Testvérek EP-képviselői rövid közleményt tettek közzé azzal kapcsolatban, hogy miért tartják indokolatlannak és igazságtalannak az uniós pénzek további visszatartását. Érvelésük szerint a magyar jogállamiság állapotát újra és újra firtató kérdések csupán kifogások, valójában politikai okokból támadják Magyarországot, figyelmen kívül hagyva a már megvalósított célkitűzéseket. A folyamatos ellenségeskedés azonban igen veszélyes, kérdőre vonhatja az uniós intézmények és eszközeik hitelességét is – érvelt az FdI európai parlamenti frakciója.

„Még mindig a jogállamiságra hivatkozva próbálnak támadni egy olyan kormányt, amely politikailag nem hajlandó beállni a sorba” – írták.

Borítókép forrása: Európai Parlament

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.