Neki tényleg befogták a száját – a német, aki nem akart politizálni a vb-n

Németország az első meccsét politikai üzenettel kezdte a katari foci vb-n, és szégyenteljes vereséget szenvedett Japántól. Németország a második meccsén már nem politizált, és reménykeltő futballal ikszelt a repülőrajtot vett spanyolokkal. A tanulság egyértelmű, de van, aki nem a saját kárán tanulta volna meg a leckét. Ilkay Gündogan kikotyogta a titkot: a szivárványőrület csak néhány játékos szívügye a csapatban, és szerinte a politizálást be kell fejezniük.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 20:42
BUSQUETS, Sergio; GÜNDOGAN, Ilkay
al-Hor, 2022. november 27. A spanyol Sergio Busquets (j) és a német Ilkay Gündogan a katari labdarúgó-világbajnokság E csoport második fordulójában játszott Spanyolország-Németország mérkõzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 27-én. MTI/AP/Matthias Schrader Fotó: Matthias Schrader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Őszintén szólva az én álláspontom az, hogy a politizálást befejeztük. Most már csak a futballról van szó, a játék élvezetéről és az ünneplésről, mert ez a legfontosabb – jelentette ki a Manchester City sztárja, a német válogatott egyik legfontosabb játékosa.

Visszájára fordult a németek Japán elleni meccs előtt bemutatott tiltakozása, és ezt egyre többen fel-, illetve beismerik. Mint ismert, a német játékosok befogott szájjal tüntettek az első vb-mérkőzésükön, amiért a FIFA betiltotta a szivárványos jelképek használatát, így a szivárványos csapatkapitányi karszalag viseletét is Katarban, mert a szervezet szerint az politikai üzenetnek minősül, aminek nincs helye a futballpályán.

A belgák klasszisa, és a korábbi aranylabdás Lothar Matthäus is arról beszélt a Japántól elszenvedett 2-1-es vereség után, hogy a németek jobban tették volna, ha a futballal foglalkoznak, nem a politikával. Most egy fontos csapattag is beállt ebbe a sorba, Gündogan szavaiból ráadásul kiderült, hogy a politikai akció inkább csak egy hangos mag, „néhány játékos” számára fontos a csapaton belül, nem pedig egységes álláspont.

Gündogan is befogta a száját az első német meccs előtt a vb-n Fotó: Ronald Wittek

– Volt néhány játékosunk, aki dühös volt a FIFA-ra, mert nyilvánvalóan voltak terveik – árulta el Gündogan. – Ezeket, például a karszalag viselését éppen a Japán elleni meccs előtt tiltották meg, néhány játékos pedig csalódott és frusztrált volt emiatt, és valamit meg akartak mutatni. Megbeszéltük a csapaton belül, és a végén az a döntés született, hogy megtesszük ezt a gesztust a FIFA ellen. Ha valamit teszel, akkor azt csapatként teszed.

Érdemes Gündogan megfogalmazásait alaposabban szemügyre venni. A The Athletic által idézett mondatok szerint a 32 éves középpályás kétszer is csak néhány játékost emleget, tehát nem valószínű, hogy a többség ezt akarta volna a csapaton belül, valamint a tiltás miatti düh és csalódás érzéseinek megélése, illetve a szájbefogásról született döntés sem többes szám első személyben hagyja el a száját. Nem azt mondja, hogy „csalódottak voltunk” és nem is azt, hogy „döntöttünk”, tehát eltolja magától a politikai akciót, de mivel csapatember, ő is ment a közös úton és befogta a száját. Szó szerint.

– Most itt vagyunk, és azt hiszem, hogy Katar nagyon büszke – folytatta Gündogan. – Katar nagyon büszke arra, hogy házigazdája lehet a világbajnokságnak, ráadásul az első muszlim országként rendezheti meg a tornát, és én muszlim családból származom, szóval mondhatom, hogy a muszlim közösség büszke erre.

Gündogan és a 2018-as német politikai vb-balhé

Emlékezetes, hogy a németek legutóbb, 2018-ban kiestek a vb csoportkörében, és bár akkor kifelé nem mutattak politikai üzeneteket, belül akkor is a politikai ellentét feszítette szét a csapat egységét, és Gündogan annak is részese volt. Akkor az okozta a feszültséget a csapaton belül, hogy az egyaránt török származású Gündogan és Mesut Özil a vb előtt közös fotóval támogatták Recep Tayyip Erdogan török elnök választási kampányát, ami nem tetszett a keret nyugat-európai értékeket valló hangadóinak. Később Özil bűnbak lett a kiesés miatt, és le is mondta a válogatottságot.

A korai kiesés szele most is meglegyintette a németeket, és akár el is sodorhatja őket. Két forduló után a spanyolok ellen megszerzett egy ponttal az E csoport utolsó helyén állnak, de az utolsó körben Costa Rica legyőzésével jó eséllyel továbbjuthatnak, feltéve, hogy Spanyolország a papírformának megfelelően nem kap ki Japántól.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

Borítókép: A spanyol Sergio Busquets (j) és a német Ilkay Gündogan a katari labdarúgó-világbajnokság E csoport második fordulójában játszott Spanyolország–Németország mérkőzésen az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 27-én (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.