„Nem a gyárral van bajuk, hanem azzal, hogy nálunk épül”

Amiről azt állítják, hogy elpusztítja a környezetet Debrecenben, az a környezetvédelem zászlóshajója lehet Németországban – foglalta össze a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos tiltakozások lényegét Dömötör Csaba államtitkár. Szerinte a baloldalnak nem az a baja, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon. Az LMP szerint nincs ellentmondás, Keresztes László Lóránt úgy véli, épp elég ilyen gyár van már hazánkban.

2023. 01. 27. 18:21
Debrecen, 2021. szeptember 13. A kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének építési területe az alapkőletétel napján, 2021. szeptember 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magát zöldnek állító hazai baloldal erőszakosságig terjedő vehemenciával támadt neki a debreceni CATL akkumulátorberuházásnak – állapította meg közösségi oldalán Dömötör Csaba, miután nemrégiben a cívis városban a beruházásról rendezett közmeghallgatáson egy nőt – aki a fejlesztés mellett érvelt – arcon ütöttek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára rámutatott: „németországi szövetségeseik és társaik (hogy a szponzor szót ne használjam) tapsolnak, amiért ugyanez a vállalat Türingiában nyitja meg első európai akksiüzemét. Abban a Türingiában, ahol zöld-szocialista koalíció kormányoz.” – Ott a lehető legnagyobb lelkesedéssel üdvözölték a gyárat. A környezetvédelmi miniszter az engedélyezési eljárást is gyorsította, és kifejezetten „zöld akkumulátorgyárként” hivatkoznak az egészre – jelezte a fideszes politikus.

DÖMÖTÖR Csaba
Dömötör Csaba. Fotó: Rosta Tibor / MTI

 

Dömötör Csaba szerint amiről azt állítják, hogy elpusztítja a környezetet Debrecenben, az a környezetvédelem zászlóshajója lehet Németországban.

– Nem az a bajuk, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon. A hazai baloldal meg csatlakozik a kampányukhoz. Ennél már csak az lenne a durvább, ha ezért pénzt kapnának a mancsukba külföldről. Mondjuk dollárban – utalt a baloldal dollárfinanszírozási botrányára Dömötör Csaba. Emlékezetes, hogy a baloldali médiumok a németországi gyárlétesítésekről dicshimnuszokat zengtek, de a magyar beruházást, amely több mint kilencezer munkahelyet teremtene, erőteljesen kritizálták.

Lapunk elérte az akkumulátorgyár elleni tiltakozás egyik hangadójaként fellépő Keresztes László Lórántot, aki szerint nincs ellentmondás abban, hogy a német zöldek üdvözlik a gyárat, míg az LMP-sek – akik magyar zöldekként azonosítják magukat – ellenzik. Az országgyűlési képviselő elmondta, 

a Debrecenbe tervezett gyár jóval nagyobb, mint a türingiai, és egyébként is éppen elég akkumulátorgyár van már Magyarországon.

– Elfogadhatatlan, hogy hétről hétre jelentik be az új gyárak létesítését – vélekedett Keresztes László Lóránt. 

Az LMP-s képviselő szerint egyértelmű, hogy a debreceniek nem akarják ezt a gyárat. Az ominózus közmeghallgatásról elmondta: neki az volt a benyomása, hogy a felszólalók túlnyomó többsége helyi volt, de 

szerinte abban sincs kivetnivaló, ha máshonnan is hívtak előadókat egy-egy fórumra, ő maga például Pécsett lakik. 

Azt azonban jelezte, hogy az eseményen az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnökeként vett részt.

Keresztes László Lóránt (LMP) a debreceni akkumulátorgyár elleni tüntetésen
Keresztes László Lóránték tiltakoznak a gyár ellen. Fotó: Dr. Keresztes László Lóránt / Facebook

Arra a kérdésre, hogy korábban miért nem vették fel a helyi népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtő íveket, úgy reagált, hogy mostanra országos, nemzeti üggyé vált az akkumulátorgyár-telepítés kérdése, 

ma már egyik város sincs biztonságban, bárhová telepíthetnek újabb gyárat.

Az LMP épp ezért országos népszavazást kezdeményez, ha ennek kiírását a Nemzeti Választási Iroda megtagadná, akkor újra kezdeményeznék a helyit. 

Az LMP legnagyobb félelme, hogy környezetszennyező lesz a gyár, és Keresztes szerint a kormánytól nem várható, hogy ebben az esetben fellépne a természet védelmében. Emellett szerinte felhasználják természeti kincseinket, és a profitot is kiviszik az országból. 

Ezen vádak nagy részére egyébként már korábban reagált Debrecen polgármestere. Papp László (Fidesz–KDNP) is tisztában van vele, hogy az embereket leginkább a környezetvédelmi kérdések érdeklik jelenleg. A vízkérdésről azt mondta, hogy a híresztelt mennyiség tizedét (3378 köbmétert/nap) igényli majd a gyár, és nagyrészt tisztított szennyvizet használnak majd. – Ezek a gyárak itt termelnek, itt adnak karrierlehetőséget, itt adóznak és ezt a várost gazdagítják – szögezte le Papp László.

Borítókép: A debreceni szeparátorfólia-gyártó üzem építési területe az alapkőletétel napján, 2021. szeptember 13-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.