Szakértőt kérdeztünk, ki tudnák-e lőni az oroszok a hágai büntetőbíróság épületét

2023. március 20. 17:01

Somkuti Bálint szerint igen, ám a politikai és gazdasági következményeket Putyin aligha tudná kezelni. Medvegyev megint „nagyot mondott”.

2023. március 20. 17:01
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancs nyomán Dimitrij Medvegyev hétfőn üzent a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, arra biztatva a bírákat, „alaposan kémleljék az eget”. Majd közölte: „Teljes mértékben

Lelőni, sajnos, nem lehet. A bíróság pedig csak egy szánalmas nemzetközi szervezet, nem egy NATO-ország lakossága. Tehát háborút sem fognak indítani. Pánikba esnek. És senki sem fogja sajnálni őket.”

Ez utóbbi megállapítás bizonyosan nem igaz, ám megkérdeztük Somkuti Bálint hadtörténészt, biztonságpolitikai szakértőt, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének kutatótanárát, mégis mennyire reális az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök által vázolt forgatókönyv.

 

A szakértő elöljáróban leszögezte, Medvegyev ezúttal is az orosz vezetés harciasabb, konfrontatív, ha úgy tetszik, provokatív arcát mutatta meg. A politikus jellemzően a hazai közönségnek „játszik”, a Nyugat kérlelhetetlen ellenfeleként általában ő mondja a „legnagyobbat”.

Tekinthetünk rá az új Kadirovként, hiszen eddig ebben a szerepben leginkább a csecsen vezető tetszelgett.

„Az erősen patriarchális orosz társadalomban fontos a férfias megjelenés és kiállás, márpedig Medvegyev alacsony termetét kénytelen kvázi hangerővel kompenzálni” – jegyezte meg Somkuti.

 

Ami az említett fegyvert illeti, a hivatalosan P-800 Onyiksz névre hallgató eszköz a hangsebesség közel háromszorosával repül. Ugyan le lehet lőni, de mivel ilyen esetben az elhárító eszköz rakétája és a céltárgy a hangsebesség akár hatszorosával közeledik egymáshoz, rendkívül nehéz az „elfogása”. A 9 méter hosszú, 300 kilogrammos robbanófejjel felszerelt manőverező rakétával

elméletben Oroszország képes lehet kilőni a hágai bíróság épületét, ám annak politikai és gazdasági következményeit aligha tudná kezelni.

Ezt a „műfajt” egyébként úgy hívják, hogy első csapás, ám ilyesmit legfeljebb tisztán háborús helyzetben lévő felek szoktak alkalmazni – hangoztatta a szakértő, aki szerint mindezek nyomán Putyin aligha ad majd parancsot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság „kilövésére”.

nyitókép: AFP

***

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papy on board
2023. március 21. 09:49
Milyen megállaptíás ez: "És senki sem fogja sajnálni őket.” "Ez utóbbi megállapítás bizonyosan nem igaz" DE IGEN, IGAZ! Én biztosan nem sajnálnám őket
Papamaci1957
2023. március 21. 08:32
Minek ezekre drága rakétát pazarolni. Megteszi helyette néhány miligramm polónium, vagy novicsok.
Spontán
2023. március 21. 07:39
Hágai gazemberek.... Ante Gotovina horvát tábornokot első fokon 25 évre ítélik, másodfokon felmentik... (amivel egyetértek) Nem újabb bizonyítékok kerültek elő, hanem újabb szempontok..... "Díszes társaság"
Lajoss
2023. március 21. 05:06
Dani,ekkora faszság csak a ti agyatokban merül föl..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik