2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Belföld

Agressziót és erőszakot importált Magyarországra a baloldal

A dollárbaloldalnak köszönhetően hazánkban is megjelentek a szélsőséges ideológiát terjesztő nemzetközi szélsőbaloldali mozgalom, az Antifa aktivistái. Az Origo cikksorozatot indított, amelyben bemutatja a brutális eseménysor németországi visszhangját.

  • Agressziót és erőszakot importált Magyarországra a baloldal

A nemzetközi baloldal modern kori „felvilágosultjai” az úgynevezett woke-ideológia zászlóvivői szorosan együttműködnek a szélsőbaloldali hálózattal, amely a 20. század elejének kommunista hagyományait felidézve a mozgalom „ökleként" lép fel. Emlékezetes, hogy 2020-ban az Egyesült Államokban és nyugat-európai nagyvárosokban a Black Lives Matter mozgalom nyílt utcai pogromjaiban is a fekete ruhás aktivisták vitték a vezető szerepet. Ők azok, akik

hosszú évek óta rendszeresen szerveznek utcai provokációkat, keresik az erőszak alkalmazásának lehetőségét nem patrióta szervezetek, pártok megemlékezésein, vagy bármilyen más okból rendezett tüntetéseken, gyakran összecsapva a rendőrséggel.

A szélsőbaloldali szervezet nem riad vissza professzionálisan megtervezett merényletektől sem, bűncselekményeket is elkövetnek céljaik érdekében. Az akcióik során gyakran fegyvereket is használnak, botokat, viperát, boxert, paprikaspray-t, valamint pajzsot és sisakot viselnek – írja az Origo.

Magyarországon korábban csak elvétve bukkantak fel az agresszív szélsőbaloldali hálózat külföldi aktivistái, a hazai képviselőik – ahogy az eszmei vezetőik mondani szokták – nem igazán „akcióképesek".

Idén február közepén azonban átléptek egy fontos határvonalat, megtörtént a szélsőbaloldali erőszak importja. A február 11-i kitörés napi szélsőjobboldali megemlékezésre időzítve Budapesten több napon át szervezett és brutális támadásokat hajtottak végre magyar, illetve külföldi állampolgárok ellen.

A rendőrségi vizsgálatok eddig ismert eredményei és sajtóbeszámolók alapján legalább 15, zömmel külföldi – német, olasz és görög – szélsőbaloldali merénylők nyolc ártatlan járókelőt támadtak meg a főváros négy pontján, hátulról leütve, majd összeverve őket, néhányukat súlyosan megsebesítve.

A rendőrök a támadók közül már a ruházatuk alapján felismertek néhányat, akiket aztán követni kezdtek a nyomozók, és végül a belvárosban, egy taxiban fogták el őket: egy német férfit, egy német és egy olasz nőt. Műanyag borítású kalapács, ólommal bélelt gumikesztyű, vipera, gázspray volt náluk. Később elfogtak egy magyar nőt is a lakásán, aki a gyanú szerint szintén részt vett a támadásokban. D. Krisztinát később szabadlábra helyezték, ám az eljárásnak továbbra is gyanúsítottja.

A nőről kiderült, hogy a Jámbor András vezette szélsőbaloldali Szikra Mozgalom tagja. A Párbeszéd politikusa ezt el is ismerte, de védelmébe vette a nőt, mert szerinte ártatlanul gyanúsította meg a rendőrség.

Jámborékkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy az 1945-ös budai kitörésre emlékezők elleni tüntetés – amin minden valószínűség szerint az erőszakos balosok néhány tagja is részt vett – egyik népszerűsítője és toborzója éppen a Szikra Mozgalom volt.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a Szikra Mozgalomnak, vagy más magyarországi szélsőbaloldali csoportoknak milyen szerepük volt a Budapestre érkező elvtársaik terrorakcióiban, vagy azok előkészítésében, megszervezésében, de az tény, hogy a német aktivisták januárban "főpróbát" tartottak Erfurtban. A német Bild február 13-i beszámolója szerint a budapesti támadások a január 12-i, Türingia fővárosában történt merényletre emlékeztetnek. Ekkor több baloldali radikális támadt meg két neonácit a Pestalozzistrasse-n. Felfegyverkezve fejszével, blackjack-kel és paprika spray-vel rohanták le áldozataikat és célzottan a fejüket ütötték – mindkét német férfi súlyosan megsérült.

A teljes cikk az Origo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!