Több ezer harcost veszíthet a Wagner-csoport

Több ezer zsoldost veszíthet az elkövetkező hetekben a Wagner-csoport, miután a tavaly ősszel toborzott elítéltek szerződése hamarosan lejár. Ők dönthetnek, hogy hazautaznak vagy maradnak a fronton, ekkor már rendes szerződéssel, nem is akármilyen fizetéssel. Jevgenyij Prigozsin május közepére pótolná a veszteségeket, körülbelül harmincezer harcost szeretne toborozni.

Magyar Nemzet
2023. 03. 23. 8:48
null
Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elkövetkező hetekben több ezer zsoldost veszíthet az orosz sikerekben nélkülözhetetlennek bizonyuló Wagner-csoport − írja az Institute for the Study of War amerikai kutatóintézet brit hírszerzési információkra hivatkozva. 

Ennek egészen egyszerű oka van: a 2022 őszén toborzott fegyenceknek most jár le a szerződésük, amelynek végén ukrajnai szolgálataikért amnesztiát és szabadságot kaphatnak. Az korántsem biztos ugyanakkor, hogy mindnyájuk élni fog ezzel, hiszen lehetőségük van tovább harcolni, ebben az esetben már rendes szerződéssel és nem is kevés pénzért: 

az ukrajnai fronton harcoló Wagner-zsoldosok mintegy ötezer dollárt (közel kétmillió forintot) kapnak szolgálataikért havonta. 

Az elítélteknek egyébként eddig nem volt könnyű dolga, a legkegyetlenebb feladatot kapták többek közt például Bahmut ostrománál. A beszámolók szerint egyetlen dolguk van: a legelső sorban előrenyomulva felfedni az ukrán védők állásait. Más szóval golyófogóként üzemeltek a harcok eddigi részében, rengetegen vesztették életüket tavaly őszi besorozásuk óta. 

Január elején már bocsátottak szabadon Ukrajnában szolgáló fegyenceket, akkor Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoshadsereg tulajdonosa úgy fogalmazott: „az orosz társadalomnak a legmélyebb tisztelettel” kell bánnia velük.

Harmincezer újabb harcos

Egy, a múlt héten kiszivárgott hangüzenetben Prigozsin arról beszélt, hogy május közepéig harmincezerrel szeretné növelni zsoldosainak számát. A felvételből az is kiderül, hogy jelenleg naponta körülbelül 500-800 harcost sikerül toborozni, de akad olyan is, hogy ezernél is többet. 

A Wagner-csoport januárban felhagyott a börtönökben való toborzással, ehelyett edzőtermekben, bokszklubbokban keresnek új zsoldosokat, valamint azokat is felkeresik, akiknek korábban lejárt a hat hónapos szerződésük.

Prigozsin elmondása szerint már 42 orosz városban működik toborzóirodája a katonai magánvállalatnak. 

Borítókép: a Wagner-csoport szentpétervári irodája (Fotó: AFP/Olga Maltseva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.