2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Radar

Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Madárcsicsergés és napsütés... egyre hosszabbak a nappalok és minden porcikánkban érezzük, hogy itt a tavasz. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan itt az óraátállítás. Ez sok ember szervezetét megviseli, de hogy miért? Utánajártunk.

  • Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Az óraátállítást energiamegtakarítás céljából vezették be, a napfényes órák magasabb számát kihasználva, hogy a világítás mellőzésével energiát takarítsunk meg.

A nyári időszámítás kezdete egészen 1916-ig nyúlik vissza ekkor vezették be az akkori Osztrák–Magyar Monarchiában. 1958 és 1979 között szünetelt, majd 1980-ban újra bevezették.

2023-ban március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról 3 órára állnak át automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd egy órával előretekerni, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás.

Az emberi szervezet működését a saját biológiai órája határozza meg. Ettől függ a napi ritmus, ez szabályozza a biológiai funkciókat, amelyek napszakos változást mutatnak.

Egy egészséges szervezetnek kb. 4-14 napra van szüksége, míg megszokja a változást. A szerencsésebbek azonban szinte észre sem veszik.

Egy órával korábban kelni talán nem tűnik olyan megterhelőnek, ám az óraátállítást követő hétfői napon történő sok baleset, illetve szív- és érrendszeri halál ennek ellenkezőjéről árulkodik. Az óraátállítást követő napokban többen fordulnak orvoshoz.

2018-ban Az Európai Unió lakosai egy 2018-as népszavazás szerint az óraátállítás eltörlését támogatják, köztük a magyarok is. Az Európai Parlament ez alapján 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást és a tagállamokra bízták a döntést, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik be, ennek határideje 2021 volt. A koronavírus járvány miatt a legtöbb tagállamban nem született végső döntés, így 2024-ig van erre lehetőségük a tagállamoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!