Fegyverszállítás: kiakadtak a belgák az ukránokra

2023. június 05. 13:20

Belgiumban gyártott fegyvereket használtak az orosz csapatok ellen, Oroszország határain belül, vizsgálatba fognak a belgák.

2023. június 05. 13:20
null

A belga kormány kérdőre vonja Ukrajnát, azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Belgiumban gyártott fegyvereket használtak az orosz csapatok ellen, Oroszország határain belül – közölte hétfő Alexander de Croo szövetségi kormányfő a belga közmédiának adott nyilatkozatában.

A hétvégén robbant a hír, miszerint Moszkva-ellenes orosz milíciák, akik a múlt héten határon átnyúló támadást indítottak Ukrajnából az oroszországi Belgorod régióba, olyan fegyvereket vetettek be, amelyeket a többi között Belgiumban gyártottak és Ukrajnába szállítottak az ország védekezését segítendő.

„Európa fegyvereket szállít Ukrajnának, azzal a feltétellel, hogy kizárólag ukrán területen használhatják fel őket, hogy védekezzenek az orosz erők ellen. Szigorú kontrollt vezettünk be azért, hogy ez így is történjen” – hangsúlyozta a belga miniszterelnök. De Croo nem tért ki arra, hogy milyen következményekkel jár, ha a jelentések megerősítést nyernek.

– tette hozzá.

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter a belga közmédiának elmondta, hogy hivatala felveszi a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal. Hangsúlyozta: az ukrán fegyveres erőknek szállított haditechnikai eszközök célja, hogy támogassák őket az orosz agresszióval szemben. Mint mondta, az egyes szállítmányokat kísérő dokumentumok is megerősítik, hogy a fegyvereket csak Ukrajna hivatalos védelmi erői között lehet szétosztani, hacsak Belgium nem ad kivételt. Belgium tavaly március óta már több ezer az FN Borstal belga hadipari cég által gyártott fegyvert szállított Ukrajnának.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
occam borotvája 5
2023. június 17. 17:42
Vágják le Zselé kezét ez már II. Lipót belga királynak is bevált. :-))
Robert69
2023. június 06. 20:49
Háborúban ígéret, szabályok, korrektség? Csak a hülye EU-s politikus hiszi, hogy vannak......
bogyo1
2023. június 06. 07:42
Fostok belga libsik...? Fostok az oroszok haragjától? Fossatok is!
EX - Terminátor
2023. június 05. 16:50
Mikor fog egy hazug aljas szar aki mindent úgy zsarol ki másokból érzelmileg vagy másképp betartani? SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik