Olyan helyen forgatott a Hír TV, ahová tévéstáb még nem jutott el

A világ első külföldi televíziós stábjaként a Hír TV csapata forgathatott az orosz Roszatom szupertitkos úszó atomerőművén, az Akademik Lomonoszovon, amelynek a technológiája megoldhatja az egész világ energetikai problémáit. Az egyedülálló és exkluzív kalandot vasárnap este 8 után mutatja be a csatorna.

Magyar Nemzet
2023. 06. 08. 20:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy megmutathassák ezt a hatalmas fémmonstrumot, Kázmér Viktor riporter és Molnár Tibor operatőr nyolc nap alatt több, mint harmincezer kilométert utazott Oroszország legészakibb városába, Pevekbe. Itt üzemel ugyanis a világ első és egyetlen kereskedelmi üzemben termelő kis moduláris atomerőműve. Az úszó atomerőműről bár számtalan cikk született, külföldi újságíró, pláne televíziós stáb eddig nem léphetett az Akademik Lomonoszov fedélzetére.

Ehhez azonban a Hír TV csapatának először Moszkvába kellett eljutnia, méghozzá egy jó nagy kerülővel – Dubajon keresztül. Ha végiggondoljuk a jelenlegi politikai viszonyokat, talán mindenkinek az ukrajnai háború jut eszébe az oroszokról, de bármilyen meglepő, ennek Moszkvában alig van látható jele. Bár az utak mentén látható néhány propagandaplakát, az emberek itt nem érzékelik, vagy érzékeltetik a háborús helyzet nehézségeit. Az utakon luxusautók gurulnak, a tereken pezsgő közösségi élet zajlik és ez akkor sem változik, amikor leszáll az este. Az üzemanyag pedig arcátlanul olcsó, a benzin literenkénti ára még a legdrágább kutakon is alig haladja meg átszámítva a 200 forintot.

Fotó: Hír TV

A dokumentumfilm helyszíne mégis Csukcsföld, vagyis Csukotka – ahogy a helyiek hívják –, akár menő turista úti cél is lehetne. A jég birodalma ugyanis ínycsiklandó bálnazsírral, bűbájos helyi asszonyokkal és fagyos, de döbbenetesen szép tájakkal várná az utazókat, már ha nem lenne olyan messze és persze nem lenne olyan veszélyes. Ám Kázmér Viktor riporter szerint ilyen alkalom csak egyszer adódik egy riporter életében.

Rengeteget utaztunk, olykor már azt sem tudtuk, melyik időzónában vagyunk, de minden pillanat megérte. Ilyen élményekre ugyanis civilként nem igazán tehet szert az ember. A világon első külföldi stábként épp a Hír TV csapata forgathatott ezen az úszó atomerőművön, aminek a technológiája nagy eséllyel megoldhatja az egész világ energetikai problémáit. Ráadásul egy olyan különleges és távoli vidéken járhattunk, ahova magyar ember talán még az életben nem jutott el.

Peveknek még a hetvenes években is tizenötezer lakója volt, de a peresztrojka idején, 1989-től leépült a gazdaság, és a város lakossága napjainkra kevesebb, mint ötezerre apadt. Csak az arany és más színes és nemes fémek bányászata maradt meg mint munkalehetőség, miután a Mengyelejev-féle periódusos rendszer szinte összes eleme megtalálható itt.

Fotó: Hír TV

Molnár Tibor operatőrt megdöbbentette a sarkkörön túli, valamint az európai élet között húzódó éles kontraszt.

A peveki út számomra maga volt a megdöbbenés, hiszen messze a hazámtól, a semmi közepén egy olyan létesítményt nézhettünk meg, ami sokaknak az életet vagy akár a megélhetést jelenti. Egy biztos: a sarkkörön túli lét embert és gépet próbáló hely, de az atomerőmű kiváló segítségül szolgál, hogy mindenki meleghez és áramhoz jusson, így könnyítve meg az életet. Örülök, hogy részese lehettem ennek a felejthetetlen kalandnak.

– mondta el.

Az úszó atomerőmű, amelyből még négy épül a jövőben, az újabb bányák nyitásával munkalehetőséget teremt az itt élők, illetve három hónapos váltásokban Oroszország más vidékeiről érkező munkások számára. A Roszatom részben finanszírozza a helyi oktatást is.

Az Atomkaland Szibériában vasárnap este 20 óra 10 perckor kezdődik a Hír TV-n!

Borítókép: illusztráció (Fotó: Hír TV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.