idezojelek

Igazságot Magyarországnak, a magyaroknak!

Területi revíziót senki sem követel, de az autonómia teljesen jogos igény.

Cikk kép: undefined
Fotó: Faludi Imre

Abban álláspontom szerint nem lehet és nincs is vita, hogy 102 évvel ezelőtt Magyarországra egy végtelenül igazságtalan békediktátumot kényszerítettek rá, amelynek során elrabolták területeink kétharmadát és magyarok millióit kényszerítették idegen járom alá.

Az is tény, hogy az első, majd a második világégést követően más népeket is ért igazságtalanság. Gondolok itt az egykori Osztrák–Magyar Monarchia déli vidékeinek néhány népére, mint a szlovénokra, horvátokra, bosnyákokra, macedónokra, koszovói albánokra, akiket betereltek egy Jugoszlávia nevű mesterséges államalakulatba, amellyel lényegében szerb uralom alá hajtották őket.

Vagy a felvidéki szlovákságra (tótokra), akiket Prága irányítása alá helyeztek, de a kárpátaljai ruszinok sem jártak túl jól azzal, hogy előbb szintén cseh fennhatóság alá kerültek, majd kitalálták, hogy ők lényegében „kárpátukránok”, és előbb Moszkvának, majd Kijevnek rendelték alá őket.

Szintén komoly büntetést kaptak a németek is, akik 12 évnyi náci terror következményeképp negyven évig kettéosztottságban, fallal elválasztva kellett hogy éljenek, ráadásul két, egymással ellenséges államalakulatban.

Ám elérkezett 1989–90, és a világ elkezdte orvosolni ezeket a problémákat, folyamatosan kárpótolva az igazságtalanságokat elszenvedő népeket.

Németországot újraegyesítették – hogy ez megvalósulhasson, abban mi, magyarok is nagyon komoly szerepet játszottunk –, a szlovákok, a horvátok, a szlovének, a bosnyákok, északmacedónok, sőt a koszovói albánok is így vagy úgy, de elérték a hőn áhított felszabadulást, függetlenséget, önállóságot.

Egyetlen népcsoport maradt Európa szívében, amely semmilyen kárpótlást vagy enyhítést, netán kedvezőbb elbírálást nem kapott, ez pedig a magyar.

Félreértés ne essék, az ember nem valamiféle területi revízióra gondolna – annak ma már valóban nincs realitása –, de az, hogy sem az erdélyi, sem a kárpátaljai, sem a felvidéki, sem a délvidéki magyarságnak nem adnak semmiféle önrendelkezést, autonómiát, még ott sem, ahol a magyar lelkek aránya nemhogy az 50, hanem sok esetben a 70, sőt a 80 százalékot is meghaladja, végtelenül igazságtalan, minden demokratikusan és jogszerűen gondolkodó civilizált emberben megütközést kell hogy keltsen!

Ráadásul, ha a magyar miniszterelnök ki merészel mondani egy történelmi tényt, jelesül, hogy Magyarországnak is volt tengere, csak elvették tőle, arra reakcióként nem helyeslés, hanem egy revizionizmust, irredentizmust hazudó hiszti, illetve mindenféle történelmi ismeretek hiányát tükröző mellébeszélés következik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideje lenne tehát, ha a nemzetközi közösségek irányítói végre elkezdenének gondolkodni azon, meddig kell még büntetni a magyarokat, és nem volna-e esetleg itt az ideje annak, hogy legalább a tömbben élő magyarság autonómiája komolyan terítékre kerüljön. Egy olyasmi önrendelkezés, mint amilyennel a dél-tiroli német ajkúak vagy Spanyolországban adott esetben a baszkok rendelkeznek, akár megfelelő megoldás lehetne a mieink számára is.

Borítókép: A Nemzeti összetartozás emlékműve, Makoldi Sándor alkotása (2021) mellett található kőtábla a nyíregyházi Hősök terén. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.