Jön az őrségváltás: visszatérnek Litvániából a magyar Gripenek

2022. november 30. 14:31

Eltelt a négy hónap, véget ért a balti légtérvédelmi misszió magyar vezetése. Lapunk hamarosan a balti helyszínről tudósítja olvasóinkat az őrségváltásról!

2022. november 30. 14:31
null
Janovitz Bálint

Augusztus elseje óta – immár harmadik alkalommal – négy hónapon keresztül vezető nemzetként

a Magyar Honvédség vadászpilótái látták el Litvánia mellett Észtország és Lettország légterének védelmét,

vagyis a Balti légtérvédelmet (Baltic Air Policing).

A program története

A légtérrendészeti misszió még 2004-ben kezdődött, amikor a három szovjet utódállam – Észtország, Lettország és Litvánia – egy népszavazás eredményeként csatlakozott a NATO-hoz. Mivel a balti államok nem rendelkeztek önálló légierővel, így a NATO átvállalta légterük őrzését. Erre a három ország speciális földrajzi elhelyezkedése miatt volt szükség, hiszen keletről Oroszország és Fehéroroszország, dél-nyugatról pedig a kalinyingrádi orosz enklávé szomszédságában fekszenek. A missziót – négyhónapos váltásokban – a NATO készültségi erejének (NATO Response Force) tagjai látják el, az ebben való részvétel önkéntes jellegű.

A műveletet – aminek a Šiauliai nemzetközi repülőteret jelölték ki központnak – kezdetben négy vadászgép látta el, de 2014-ben

a Krím Oroszország általi annektálását követően a készültséget ellátó gépek számát négyről tizenhatra emelték.

A NATO emellett kibővítette a misszióban résztvevő helyszíneket és az észtországi Ämari légibázisra és a lengyelországi Malborki bázisra is telepített gépeket. 

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépei a litvániai Siauliai katonai repülőbázisán, fotó: MTI/Ujvári Sándor

 

A magyar kontingens a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis

négy Gripen vadászgépével és 77 katonával veszi ki a részét a megbízatásból,

úgynevezett Quick Reaction Alert feladatot látva el. Ez azt jelenti, hogy azonosítatlan repülőgép észlelése esetén a vadászgéppárnak 15 percen belül a levegőbe kell emelkednie, harckész állapotban.

Minek kell történnie ahhoz, hogy felszálljanak a vadászgépek?

A készenlétben álló vadászgépeket abban az esetben riasztják, ha a Baltikumhoz közeli nemzetközi légtérben (vagy a Baltikum légterében) észlelnek azonosítatlanul repülő gépeket. Ez vagy azt jelenti, hogy a pilóta nem veszi fel a rádiókapcsolatot a légtérellenőrzést végzőkkel, vagy nincs repülési terve, vagy kikapcsolt fedélzeti helyzetjelzővel közlekedik.

 

 

Korábban mi is írtunk róla, a magyar légierő harmadik litván missziójának első két hónapjában hatszor riasztották a Gripeneket – minden alkalommal orosz gépek miatt. Ez abban a tekintetben mindenképp csökkenést jelent, hogy a második – 2019-es – műveletben a magyar gépeknek negyven éles riasztásuk volt négy hónap alatt.

 

Lapunk hamarosan a balti helyszínről tudósítja olvasóinkat az őrségváltásról!

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. november 30. 21:02
A nemzetközi légtérhez semmiféle közük nincsen. A nemzetközi légtérben közlekedőknek ugyan nem kell ehhez engedélyt kérniük a NATO-tól. Provokálni szállnak fel és csesztetni az oroszokat, akik kénytelenek nemzetközi légtérben közlekedni Oroszország és Oroszország között.
Akitlosz
2022. november 30. 20:59
"Ez azt jelenti, hogy azonosítatlan repülőgép észlelése esetén a vadászgéppárnak 15 percen belül a levegőbe kell emelkednie, harckész állapotban." :-) 15 perc alatt egy repülőgép átrepül egy egész balti országot. És végrehajtja, amit akar.
Láncfűrészes Attasé
2022. november 30. 16:48
Ki kell lépni a NATO-ból most már! Ne legyen gond ilyenre! Kelet Svájca leszünk, jólmegolgya magának majd a mindent is, minkmagyarok. Mocskoseju mocskosnátó, mindenki szemét, na jó, talán a szilaj és félelmetes vöröshaccsereg az baráti ugyebár!
Halder
2022. november 30. 15:56
Nagyon helyes saját gépek hazai légtérbe. Baltiak sokat pofáztak be nekünk és közben mi védtük a légterüket. Jobb ez így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik