Közélet

Az ukránok félnek: mindent elsöprő offenzívát indíthat Oroszország a háború évfordulóján

Oroszország arra készül, lezárja az Ukrajnában zajló harcokat a háború első évfordulója alkalmából. Az ukrán védelmi miniszter szerint Moszkva akár 500 ezer katonát is mozgósíthatott, ezért további fegyvereket kér a Nyugattól, hogy védekezni tudjanak az elsöprő túlerő ellen.

Az ukrán védelmi miniszter attól tart, hogy február 24-re, a háború első évfordulójára Oroszország egy minden eddiginél nagyobb offenzívát tervezhet. Olekszij Reznikov a francia médiának arról beszélt, hogy Moszkva rengeteg embert mozgósított, hogy megtörje az ukrán ellenállást. Hozzátette, hogy megfigyeléseik alapján a szeptemberben besorozott 300 ezer katonáról szóló hírek valójában nem fedik a valóságot. Az ukrán miniszter azt mondta, hogy a megfigyeléseik szerint mozgósított emberek száma elérheti a félmilliót.

Military mobility continues on the Donetsk frontline in Ukraine
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Nem becsülhetjük le az ellenfelet. 300 ezerről beszélnek, de ha megfigyeljük a határokat, akkor valószínűleg sokkal több katona besorozásáról lehet szó 

– mondta Reznikov. A miniszter állításai nem ellenőrizhetők független forrásból.

Szerda éjszaka Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet tartott, amiben kiemelte, hogy valószínűleg Oroszország felmutatható eredményeket akar elérni a háború első évfordulójára – erről a Guardian írt. Hozzátette, hogy az ukránok helyzete a donyecki fronton válságos. Több hír is arról szólt az elmúlt napokban, hogy az orosz erők újabb és újabb településeket szereznek meg Bahmut környékén.

Határozottan megnövekedtek a támadások a területen, a helyzet egyre súlyosabb 

– mondta az államfő.

A Kreml szerint a teljes katonai infrastruktúráját felsorakoztatták ellenük

Moszkva nem nézi jó szemmel a nyugati hatalmak fegyverkezését. Dmitrij Peszkov szerint a NATO összefogott ellenük.

Reznikov emellett arról is beszélt, hogy az orosz offenzíva jelenleg két frontra összpontosul, elsősorban a keleti, donyecki régióra, illetve a déli területekre. Hozzátette, hogy Moszkva számára fontos a szimbolizmus, így biztosak benne, hogy február 24-én valami nagy dologgal fognak próbálkozni.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov szerint Moszkva utasításba adta, hogy február 24-e alkalmából az orosz csapatoknak el kell foglalniuk a teljes donyecki és luhanszki régiót.

Luhanszk megye ukrán kormányzója arról számolt be, hogy láthatóan valami nagy dolog készül a Donbász (a donyecki és luhanszki régió közös neve) oroszok által ellenőrzött részén.

Az orosz csapatok aktív átszervezése zajlik a régióban, ami azt jelzi, hogy valamire készülnek 

– mondta Szerhij Haidai.

 

háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek