Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel megkezdődött a háromnapos stratégiai kormányülés a sopronbánfalvi kolostorban, az első téma a hajnali törökországi földrengés volt – tájékoztatta a sajtót a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan.

Sopron, 2023. február 6.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k háttal) a háromnapos stratégiai kormányülés első napján a sopronbánfalvi kolostorban 2023. február 6-án. Jobbról Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója.
Ingujjra vetkőzött Orbán Viktor: stratégiai kormányülést tartanak Sopronban.
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak. E célból a kabinet haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a török hatóságokkal – közölte Havasi Bertalan.

A kormányülés előtt Orbán Viktor a Twitteren fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török elnök és a török nép felé a földrengés kapcsán, valamint kinyilvánította, hogy imádkozunk az áldozatok családjaiért.

Hozzátette, hogy a szerdáig tartó stratégiai kormányülés kiemelt témája Brüsszel szankciós politikája és az, hogy ennek káros hatásaitól, a szankciós inflációtól, a magas energiaáraktól hogyan lehet megvédeni Magyarországot.

A miniszterelnök a kormányülésen zakó nélkül ül a teremben – a közzétett képek alapján a egyedüliként. Ez sokat sejtető, ugyanis Orbán Viktor már több alkalommal is tett fontos bejelentést olyankor, amikor zakó nélkül, csak ingben volt. Például amikor 10 százalékos béremelést jelentett be a rendvédelmi szerveknél, vagy amikor 100 ezer forintra emelték a közmunkások fizetését.