Közélet

Orosz–ukrán háború 397. nap – friss hírek

Az ukrán gyerekek elleni bűncselekményekkel vádolja Európát az orosz külügyi szóvivő.

Fehéroroszországban egyre kevesebb az orosz katona. Az ukránok szerint nagyjából 4 ezren tartózkodhatnak még az országban. Kijev úgy látja, hogy Fehéroroszországban hadgyakorlat, illetve kiképzés zajlik. Az orosz katonák száma azért csökken az országban, mivel a kiképzést teljesítő katonákat először hazaszállítják, majd átvezénylik őket az ukrán frontra.

An Mi-24 (R) and an Mi-8 (L) helicopters take off for a mission against Russian targets on March 26, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó:  Aris Messinis / AFP

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője súlyos kijelentéseket tett azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen az Oroszországba hurcolt gyerekek miatt. A külügy szóvivő szerint a Nyugat képmutató, és egyáltalán nem érdeklik az ukrán gyerekek. Sőt, Zaharova még azt is állította, hogy azok az ukrán kiskorúak, akik a konfliktus miatt Európába kerültek, folyamatos támadásokkal és szexuális zaklatással néznek szembe. Szerinte a szexuális emberkereskedelem fő áldozatai is az ukrán gyerekek lettek Nyugaton.

 

21:58

Durva harcok Donyeck megyében: negyvenegy támadást vertek vissza az ukránok

Az orosz erők hétfőn alapvetően három Donyeck megyei településre összpontosították támadó műveleteiket: Bahmutra, Avgyijivkára és Marjinkára – számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében. Az ukrán erők a jelentés szerint a nap folyamán 41 orosz támadást vertek vissza a felsorolt települések környékén. 

20:35

Lengyelország megtöbbszörözi lőszergyártási kapacitásait

Az uniós eszközöknek köszönhetően Lengyelország többszörösére növeli lőszergyártási kapacitásait – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn, a Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal közösen tartott sajtóértekezleten.

A délkelet-lengyelországi Nowa Deba községben működő Dezamet lőszergyártó üzemben Morawiecki megerősítette: Lengyelország csatlakozott az Ukrajna védelmi kapacitásai növelését célzó, közös lőszerbeszerzésről szóló európai megállapodáshoz, amelyet múlt héten Brüsszelben írtak alá.

18:58

Oroszbarát kibertámadás érte a francia nemzetgyűlés honlapját

Egy oroszbarát kibertámadás miatt elérhetetlen volt hétfőn a francia nemzetgyűlés internetes oldala. A szolgáltatás délután helyreállt. A támadást a NoName057 elnevezésű, oroszbarát hackercsoport vállalta magára a Telegram üzenetküldő applikáción – közölte az AFP francia hírügynökséggel Ivan Fontarensky, a francia Thales űrkutatási és hadiipari óriáscég kibervédelmi technikai vezetője.

18:43

Kreml: Oroszország nukleáris terveit nem befolyásolja a Nyugat reakciója

A Nyugat reakciója nem befolyásolja a taktikai atomfegyverek fehéroroszországi telepítésének tervét – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak. A NATO veszélyesnek és felelőtlennek minősítette Oroszország nukleáris fegyverekkel kapcsolatos retorikáját vasárnap, Ukrajna pedig sürgette a nyugati szövetségeseket az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívására.

18:04

A zaporizzsjai erőmű biztonságáról tárgyalt Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij hétfőn a frontállásokat látogatta meg Zaporizzsjában, emellett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkárával is találkozott – írja a Guardian.

16:53

Kiberfegyverekkel hálálják meg az iráni drónokat az oroszok

Oroszország különböző digitális kémprogramokkal segíti Iránt, hogy a perzsa ország a saját belső ellenzékével szemben is fel tudjon lépni. A kiberfegyverek terén való együttműködés azt követően erősödik a két ország között, hogy Teherán drónokkal, lőszerekkel és rövid távú rakétákkal segítette az orosz hadsereget Ukrajnában. Ezért cserébe Irán kiberfegyvereket, a legmodernebb orosz támadóhelikoptereket, vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakéták fejlesztéséhez segítséget szeretne kapni.

16:13

Rakétatámadás érte Szlovjanszk városát, sok az áldozat

Az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn a Donyeck megyei Szlovjanszk városára, az eddigi adatok szerint két helyi lakos vesztette életét és legalább 29-en sérültek meg – közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegramon.

14:21

Felrobbantották Mariupol rendőrfőnökének autóját

Az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírügynökség arról számol be, hogy hétfő reggel megkísérelték meggyilkolni a rendőrfőnököt a megszállt Mariupolban. A The Guardian cikke idézi a megszállt területen tartózkodó orosz tisztviselőt, aki azt mondta: reggel felrobbantották Mihail Moszkvin rendőrfőnök autóját, azonban a rendőrfőnök él, minden rendben van.

 

 

11:23

Az Európa-bajnokság helyett a harcmezőt választotta – fiatalon hunyt el a tehetséges sportoló

Meghalt Makszim Galincsiev ukrán sportoló, aki május óta harcolt az oroszok ellen – írja az Inside the Games. A mindössze 22 éves bokszoló a 25. szicseszlavi légiegységnél szolgált Luhanszk régióban. A tehetséges bunyós javában a 2022-es örményországi Európa-bajnokságra készült, amikor kitört a háború tavaly februárban. Galincsiev erre lemondta a részvételt, és inkább önkéntesként csatlakozott az ukrán sereghez. 

10:43

Elkelt az IKEA legnagyobb orosz gyára

Megveszi az IKEA legnagyobb oroszországi gyárát az Invest Plus – közölte a társaság hétfőn. A tranzakcióra több mint egy évvel azután kerül sor, hogy a svéd bútorgyártó először leállította a tevékenységét az Ukrajna elleni támadás miatt, igaz, tavaly nyáron egy rövid ideig online ismét lehetett vásárolni a cég termékeiből.

10:31

Melitopolt ostromolja az ukrán hadsereg

09:54

Orlando Bloom váratlanul Ukrajnába utazott

09:54

Moszkva szerint a nyugati országokban megalázzák, zaklatják és még áruba is bocsátják az ukrán gyerekeket

A Nyugatra került ukrán gyerekeket rendszeresen hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek, szexuálisan zaklatják és a szexrabszolgaként áruba bocsátják őket – állítja a Kreml.

09:50

Oroszország elkezdte kivonni a katonáit Fehéroroszországból

háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek