Amerikai rakéták és lőszerek megsemmisítéséről számoltak be az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium által közölt táblázat két magyar „zsoldos” ukrajnai jelenlétét is rögzítette.

MTI
2022. 08. 09. 21:03
null
Donyecki terület, 2022. június 6. Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lõni az orosz erõket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hadsereg tengeri indítású precíziós fegyverekkel csapást mért egy lőszerraktárra a Cserkaszi megyei Umanynál, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz és M777-es tarackokhoz való lőszert tároltak – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint több mint háromszáz HIMARS-rakéta és nagy mennyiségű, az M777-es ágyúkhoz való lőszer semmisült meg. 

Mint mondta, nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légirakéták megsemmisítették az ukrán légierő földalatti parancsnoki állását a Vinnica megyei Voronovici közelében. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán 14. gépesített lövész dandár 2. zászlóalja elvesztette harcképességét, és 340 halott és sebesült elvesztése után a megmaradt katonák elhagyták állásaikat.

Az ukrán tüzérség által lőtt Donyeck környékén folytatott lövegelhárítási művelet egyebek között megsemmisített két amerikai M777A2-es tarackot, az orosz taktikai légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok 123 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, két vezetési pontra, valamint három hadianyagraktárra mértek csapást. Az orosz légvédelem Konasenkov szerint lelőtt egy ukrán MiG–29-es repülőgépet, három drónt, és elfogta a HIMARS rakétarendszer 17 lövedékét.

A szóvivő azt mondta, hogy az Ukrajnában harcoló külföldi „zsoldosok” és szakemberek létszáma július 8-tól augusztus 5-ig 2741-ről 2192-re csökkent. Közölte, hogy az elmúlt hetekben további 175 „zsoldos” érkezett Ukrajnába, köztük 81 grúz állampolgár, ugyanakkor ez nem ellensúlyozta a veszteségeket, mert ugyanebben az időszakban 335 külföldi fegyverest likvidáltak, további 389-en pedig elhagyták az országot. 

Konasenkov összesítése szerint a „zsoldosok” veszteséglistáját a lengyelek vezetik, akik közül 99-en életüket vesztették, 146-an pedig távoztak. 

Hozzátette, hogy elmúlt hetekben 36 kanadai, 33 román és 21 amerikai zsoldost likvidáltak. 

Az orosz védelmi minisztérium által közölt táblázat két magyar „zsoldos” ukrajnai jelenlétét is rögzítette.

A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg kedden kazettás töltetű rakétákkal ismét Lepesztok típusú taposóaknák tömegét szórta szét Donyeckben, ezúttal a Madrikino pályaudvar környékén. Az orosz ENSZ-képviselet levélben értesítette a világszervezet főtitkárát, hogy az ukrán fél tiltott eszközöket vet be a polgári lakosság ellen. 

A luhanszki népi milícia bejelentette, hogy Szoledar település területén ellenőrzése alá vonta a Knauf gipszgyárat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden megismételte, hogy nincsenek meg az előfeltételei Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának. 

Ezzel Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadónak arra a kijelentésére reagált, hogy Zelenszkij részt vehet majd a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján, ha Putyin is jelen lesz. Peszkov arra figyelmeztetett, hogy ha Bayraktar harci drónokat gyártó gyár létesül Ukrajnában, akkor az is a demilitarizálás célpontjává válik.

A Szolovjov Live online tévécsatorna kedden videófelvételeket közölt arról, hogy Steven Seagal orosz állampolgársággal is rendelkező amerikai színész a Donyec-medence szakadár részén járt. Seagal, aki korábban az orosz külügyminisztériumnak az orosz–amerikai humanitárius kapcsolatok előmozdítására felkért különmegbízottja volt, felkereste a Moszkva által neonáciként emlegetett Azov ezred és az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár hadifogságba esett katonáit.

 

Borítókép: Ukrán katonák M777 ágyúval készülnek lőni az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án
(Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.