Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

FSZB: Olajvezeték elleni támadást akadályoztak meg Volgográdnál · Moszkva-barát közigazgatás: Ukrán tüzérségi támadás érte a zaporizzsjai atomerőmű környékét · Lettország négy helikoptert adományozott Ukrajnának.

Forrás: MTI2022. 08. 16. 6:27
null
Harkiv, 2022. augusztus 15. Rakétákat lõnek Ukrajna felé az oroszországi Belgorodból az ukrajnai Harkivból nézve 2022. augusztus 15-én hajnalban. MTI/AP/Vadim Belikov Fotó: Vadim Belikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

FSZB: Olajvezeték elleni támadást akadályoztak meg Volgográdnál

Olajvezeték elleni terrortámadást sikerült megakadályozni az oroszországi Volgográd megyében – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja, amely szerint a robbantást az ukrán szakszolgálatok ellenőrzése alatt készítették elő.

Az FSZB szerint az olajvezeték elleni robbantási kísérlet közben „semlegesítettek” két orosz állampolgárt, akik az őrizetbe vételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsítottak. 

A szolgálat azt állította, hogy mindketten tagjai voltak a Makszim Marcsinkevics (Tesak) neonáci videoblogger által létrehozott Resztrukt jobboldali radikális csoportnak. A bűncselekmény helyszínén lefoglaltak egy házilag előállított, nagy teljesítményű robbanószerkezetet, valamint két, éles lőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus fegyvert.

A tájékoztatás szerint a szabotázs és terrorcselekményt az ukrán különleges szolgálatok irányítása alatt a Resztrukt két tagja, az 1986-ban született, orosz állampolgárságú Andrej Csujenkov és az 1988-as születésű, ukrán állampolgárságú Jurij Ionov szervezte. Az FSZB szerint Csujenkov jelenleg az Uragan „nacionalista zászlóalj” tagjaként részt vesz az ukrajnai harci cselekményekben, Ionov pedig az Azov „nacionalista zászlóalj” katonája és az alakulat alapítója, Andrij Bileckij közeli munkatársa.

Az FSZB más orosz bűnüldöző szervekkel együttműködve intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy Csujenkov és Ionov további bűncselekményeket kövessen el, és további lépéseket tettek bűntársaik felkutatására is.

Moszkva-barát közigazgatás: Ukrán tüzérségi támadás érte a zaporizzsjai atomerőmű környékét

Az ukrán fegyveres erők hétfőn két óra alatt mintegy 25 nehéztüzérségi csapást mértek Enerhodarra és a zaporizzsjai atomerőmű környékére – közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatási főtanácsának tagja a Telegram-csatornáján.

Rogov szerint a támadást amerikai M777-es tarackokkal hajtották végre. A tisztségviselő a hétfői csapásokat megelőzően az orosz RT állami televíziónak azt mondta: azért akadályozzák több irányból is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének helyszíni látogatását, mert az egyértelműen megállapítaná, hogy az ukrán hadsereg lövi a létesítmény környékét. Az állította, hogy a célzott csapások célpontja az erőmű hűtőrendszere és használtfűtóanyag-tárolója.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfőn megjelent kommentárjában jelezte: Oroszország felszólította az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és más országokat arra, hogy haladéktalanul „kényszerítsék rá” Kijevet a nukleáris objektum és környezete elleni támadások beszüntetésére. 

A diplomata úgy vélekedett, hogy „bűncselekmény” lenne Ukrajna nyugati „kezelői” részéről a további „cinkosság”, mert a csapások az ő állampolgáraikra is veszélyt jelentenek. 

Hazugságnak nevezte a vádat, amely szerint orosz részről támadják a létesítményt, és hangsúlyozta: Moszkva mindent megtesz annak érdekében, hogy a NAÜ szakemberei eljussanak az erőműbe, „és valós értékelést adjanak az ukrán fél destruktív akcióiról”.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy az ukrán törvényhozás azért kérte a nemzetközi szervezeteket a zaporizzsjai erőműnél zajló orosz tevékenység elítélésére, hogy megakadályozza a NAÜ-küldöttség látogatását. Úgy vélekedett, hogy a Verhovna Radának az ENSZ helyett inkább az ukrán hadsereghez kellene fordulnia annak érdekében, hogy fejezze be az orosz hadsereg által immár öt hónapja megszállva tartott létesítmény elleni támadásait.

Lettország négy helikoptert adományozott Ukrajnának

Hat hónappal ezelőtt a Lettország által adományozott Stinger légvédelmi rakétarendszerek segítették az ukrán hadsereget az orosz invázió visszaszorításában. Most, amikor az ukrán katonák sok helyen ellentámadásba lendülnek, adományozott helikoptereink segítenek a katonai műveletek végrehajtásában és a mentésben. A nyugati támogatás nem állhat le addig, amíg Ukrajna fel nem szabadítja területeit az orosz megszálló csapatok alól

 – hangoztatta Artis Pabriks védelmi miniszter.

A két Mi–17-es és a két Mi–2-es típusú helikoptert részben szétszerelve szállították az ukrán légierőhöz. A leszállítás előtt a helikoptereket lefestették, az egyik Mi–17-est pedig fel is újították. Az ukrán légierő az összeszerelés befejezése után kezdi meg a helikopterek használatát.

Lettország azon országok közé tartozik, amelyek a bruttó hazai termék tekintetében a legjelentősebb támogatást nyújtották Ukrajnának. Lettország több mint 200 millió euró értékben szállított eddig Ukrajnának fegyvereket és személyi felszereléseket, pilóta nélküli légi járműveket, szárazeledelt, lőszert, páncéltörő fegyvereket és Stinger légvédelmi rakétákat – emlékeztetett az ukrán hírportál.

Közben hétfő délután ismét robbanások hallatszottak a zaporizzsjai atomerőmű melletti Enerhodarban. Dmitro Orlov, a város polgármestere felszólította a lakókat, hogy maradjanak az otthonaikban. Szavai szerint a robbanások egy imaház környékén történtek, további részletek azonban egyelőre nem kerültek nyilvánosságra. 

Később Orlov arról adott hírt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy az Enerhodart megszállva tartó orosz erők újabb állami intézmény fölött vették át az ellenőrzést: elfoglalták a zaporizzsja megyei betegségmegelőzési és járványügyi központ vaszilivkai részlegének laboratóriumát, ahol 33-an dolgoznak. A polgármester szerint az oroszok nyomást gyakorolnak az általuk elfoglalt vállalatok és intézmények alkalmazottaira. 

A laboratórium dolgozói nem hajlandók együttműködni a megszállókkal, azért keddtől nem mennek munkába – fűzte hozzá a városvezető.    

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban kijelentette, hogy a Wagner orosz zsoldoshadsereg több mint száz tagja veszthette életét Popaszna településen, amikor az ukrán erők csapást mértek egy orosz támaszpontra. További részletekbe nem bocsátkozott, hanem azt javasolta, hogy várják meg az ukrán vezérkar hivatalos közlését. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy orosz Telegram-csatornák vasárnap adtak hírt a popasznai Wagner-támaszpont elleni ukrán támadásról.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők Harkiv megyében és a Donyec-medencében több sikertelen előrenyomulási műveletet hajtottak végre.

Volodimir Zelenszkij elnök rendeletet írt alá a 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol visszafoglalásával és reintegrációjával foglalkozó tanácsadói testület felállításáról. A testületet személyesen Zelenszkij elnök vezeti. Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője egy hónapot kapott arra, hogy javaslatot tegyen a testület összetételére.

Az ukrán államfő elnökletével hétfőn főhadiszállás-ülést is tartottak. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztosági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Twitteren közölte, hogy a megbeszélésen számos aktuális biztonsági kérdés szóba került, különös tekintettel a jelenlegi katonai-stratégiai helyzetre, az állam védelmének erősítésére az információs térben, valamint a honvédségi rendeletek végrehajtásának helyzetére.

Borítókép: rakétákat lőnek Ukrajna felé az oroszországi Belgorodból az ukrajnai Harkivból nézve 2022. augusztus 15-én hajnalban (Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.