Ceaușescuhoz hasonlítja Orbán Viktort egy izraeli lapban egy kolozsvári magyar egyetemi tanár

2022. augusztus 17. 19:15

Tibori-Szabó Zoltán szerint azonban a román diktátor néha racionálisabbnak tűnik a magyar miniszterelnöknél.

2022. augusztus 17. 19:15
null

„»Nyugtalanító párhuzam« vonható Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között orosz-barátság, antiszemitizmus, demokrácia- és Nyugat-ellenesség tekintetében” – írja a vezető izraeli napilap, a Haaretz hasábjain kedden megjelent véleménycikkében Tibori-Szabó Zoltán kolozsvári újságíró, egyetemi tanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának keretében működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet igazgatója – írja a Főtér.

A foter.ro arról is beszámolt, hogy Tibori-Szabó szerint „ahogy Ceaușescu nacionalizmusával, függetlenségével és szuverenitásával bosszantotta a Szovjetuniót, Orbán Viktor is ugyanúgy, módszeresen fordul szembe és szabotálja szabadon választott szövetségeseit Brüsszelben és Washingtonban, az állítva, hogy ő az egyetlen védelmezője a nyugati civilizációnak a nem európai migránsokkal, a fajok keveredésével, a gender-ideológiával és a poszt-nyugati értékekkel szemben”.

Tibori-Szabó antiszemitizmus tekintetében is párhuzamot lát Orbán és Ceaușescu között: „a zsidógyűlölő Ceaușescu tagadta, hogy a románok részt vettek a romániai Holokausztban, és kigolyózta a zsidókat a Román Kommunista Párt vezetőségéből. De ő hideg pragmatizmusból és anyagi ellenszolgáltatás fejében ápolt kapcsolatot Izraellel, és mert hitt a zsidó világuralommal kapcsolatos antiszemita klisékben”.

aláássa és szabotálja országának minden Holokauszttal kapcsolatos oktatási intézményét és projektjét” Ugyanakkor úgy tesz, mintha ő lenne a magyar zsidók legnagyobb védelmezője és Izrael állam bajnoka a különböző nemzetközi helyzetekben” – idézi a foter.ro az egyetemi tanárt.

Hozzáteszi Tibori-Szabó, hogy „Ceaușescu és Orbán is rehabilitált fasiszta értelmiségieket és politikusokat, bizonyítottan háborús bűnösöket is”. A szerző szerint gazdasági téren Orbán Viktor megpróbálja Oroszországot és Kínát kijátszani az USA és Európa ellen és hangsúlyozza, hogy Magyarországnak sürgős pénzügyi megállapodásokra van szüksége velük. „És habár Ceaușescuhoz hasonlóan Orbán is azt állítja, hogy ellene van mindenféle gazdasági blokknak, a román diktátor néha racionálisabbnak tűnik a magyar miniszterelnöknél,

– idézi a Főtér Tibori-Szabót.

A hírlap arról is beszámol, hogy az egyetemi tanár úgy véli, a Ceaușescu-Orbán párhuzam a nemzeti oktatás területén is áll: a nacionalizmust, a sovinizmust, az idegengyűlöletet, a „tiszta” ősök kultuszát nagy csinnadrattával tolják előtérbe és gondozzák. „A román diktátor megakadályozta, hogy népe hozzáférjen a nyugati kiadványokhoz, Orbán pedig kirúgott az országból egy nyugati egyetemet és helyette behozott egy kínait. Ceaușescu és Orbán, mindketten a foci megszállottjai, túlméretezett stadionokat építettek szülőfalujukban, figyelmen kívül hagyva a helyi szükségleteket és valóságot, és mindketten eltúlozták gyökereiknek fontosságát azzal, hogy helyi focicsapataiknak helyet biztosítottak a nemzeti első ligában.”

– olvasható a cikkben.

Erre a helyzetre szerinte a „radikális műtét” a megoldás,

„..az EU-nak el kell marasztalnia az Orbán-rezsimet az uniós tagság politikai feltételeinek sorozatos megsértése miatt, a nagy nyugati cégeknek pedig felül kell vizsgálniuk magyarországi beruházásaikat. Az elszámoltatás és a nyomásgyakorlás az egyetlen nyelv, amit a magyarországi szabad sajtót, a független igazságszolgáltatást a fékek és ellensúlyok demokratikus rendszerét tönkretevő Orbán megért, ha pedig ez nem történik meg, ez az antidemokratikus modell elterjed és destabilizálja előbb Magyarország szomszédait, majd az egész Európát” – idézi a Főtér Tibori-Szabót.

Nyitókép: PHILIPPE BOUCHON / TF1 / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pgombos@gmail.com
2022. szeptember 03. 21:37
Cseausescu , az iskolázatlan bunkó idejében, az élelmiszer üzletek üresek voltak, havi 10 l. benzint lehetett kapni, a külföldi utazások korlátozva voltak MINDEN országba, és a 4 osztályos buta felesége, "doktorátussal", irányította az országot. Ez a minimum amit tudni kellene. Aki ezek után annyira hülye, hogy hasonlóságot próbál vonni a két államfő között, az vagy fizetett gazember, vagy a Kolozsvári "ZÖLDFEDELŰBŐL" szabadult. Ja, és pénzért árulta a zsidókat, szászokat , míg a magyarok életterét fokozatosan ellehetetlenítette...
Egyelőre
2022. augusztus 18. 23:44
Ez egy ostoba, agresszív, magyargyűlölő zsidó.
laikus19
2022. augusztus 18. 21:38
Egy másik erdélyi, egy neves író, Orbán János Dénes már 2017-ben kimondta, hogy a két rendszer tkp-en egy, (csak el kell olvasni az egész cikket): https://www.magyaridok.hu/velemeny/magyarorszag-2017-ben-1397644/
B I L
2022. augusztus 18. 20:04
Hogy a köldökzsinór tekeredett volna a nyakadra az anyád picsájában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik