Itt az újabb injekció a fogyni vágyóknak, lehet, hogy még a WHO is fogja ajánlani

Napi egyszeri szúrással a testsúly öt-tíz százalékától is meg lehet szabadulni.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 03. 29. 15:38
Obese,Fat,Man,Injecting,Semaglutide,Ozempic,Injection,Control,Blood,Sugar
2150482157 Fotó: myskin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most először kerülhetnek fel elhízás elleni készítmények az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszereinek listájára, ami azért fontos, mert az alacsony és közepes jövedelmű országok ezt az iránymutatást használják a kormányzati beszerzési döntéseihez – közölte az ENSZ-ügynökség a Reutersszel, amelyet a Világgazdaság szemlézett. 

Ez alapján a WHO tanácsadóiból álló testület áprilisban vizsgálja meg a gyógyszerek felvételére vonatkozó új kérelmeket, és szeptemberben készül el a frissített lista, és ha az új javaslatot elfogadják, a Novo Nordisk Saxenda nevű elhízás elleni készítményével bővülhet a WHO listája, megjegyzik, hogy a gyógyszeres kezelés mellett

továbbra is kulcsfontosságú a megelőzés.

A Saxenda injekció napi egyszeri szúrásával a testsúly 5-10 százalékkal csökkenthető, a még szabadalmi védettség alá tartozó készítmény alapindikációja a cukorbetegség kezelése. a szer csökkenti az agyba jutó éhségérzetet, lassítja a gyomor kiürülését, így használója tovább érzi magát jóllakottnak. Tehát, egészen hasonlóan működik, mint az Ozempic, amellyel a Magyar Nemzet már többször is foglalkozott. 

Beszámoltunk arról is, hogy az injekció nem varázsszer, a titok abban rejlik, hogy a gyógyszer lassítja a gyomor ürülését és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti, emiatt a diabéteszeseknek előírt diétát is könnyebb betartania – fogalmazott Pusztai Péter. A Budai Egészségközpont endokrinológusa szerint ugyanakkor a jelentkező mellékhatások miatt odafigyelést igényel a készítmény.

Írtunk a felhasználók tapasztalatairól is. Van, akinek az endokrinológus vagy a diabetológus írja fel az Ozempicet, míg másoknak a plasztikai sebész adja utasításba a használatát. A gyógyszerhez fűződő remények azonban nem mindenkinek váltak be. Ozempic-használókkal beszélgettünk és kiderült, hogy a gyakorlatban milyen hatást éreznek a fogyni vágyók a szer használatától. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.