Tiltakozik a román külügy Novák Katalin kolozsvári Facebook-bejegyzése miatt

2022. május 21. 10:27

Az új államfő erdélyi magánlátogatásán Kelemen Hunorral találkozott, és Bukarest szerint elfogadhatatlan megállapítást tett.

2022. május 21. 10:27
null

Péntek este kiadott közleménye szerint a román külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél emelt kifogást az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin egy aznapi magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzése ellen, amelyben a köztársasági elnök arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott. 

„Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont” – írta posztjában Novák Katalin.

A román külügyminisztérium a nemzetközi jogra hivatkozva úgy értékelte:

egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

„Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt”

„A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai. Rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt, miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat” – olvasható a bukaresti közleményben.

A román külügyminisztérium szerint ily módon a magyar köztársasági elnök nyilatkozata nem felel meg az európai szabványoknak és nincs összhangban sem az 1996-ban Temesváron megkötött magyar-román alapszerződés, sem a húsz éve aláírt magyar-román 21. századi stratégiai partnerségi nyilatkozat szellemével.

a román és magyar állampolgárok érdekében, etnikumuktól függetlenül” – fogalmaz a román külügyi közlemény.

(MTI)

Nyitókép: Novák Katalin Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czira
2022. május 22. 21:14
Nem veszi észre a magyar elit hogy ezekkel nem érdemes jópofizni. Végre ki kellene állni és elmondani amit mindenki nyilvánvalóan gondol, hogy Magyarországnak területi követelései vannak Romániával szemben.. Ezután lehet pofátlankodni....
Phm045
2022. május 22. 07:04
Jaj Istenem megsértődtek szegény szőröstalpú politikai veszettkutyák..... A hamburgerszagú jenki segg sz viszont finom nekik.
Független
2022. május 22. 04:54
Minden olyat szabad kommunikálni és cselekedni amit az erdélyi románok és Kisrománia tett 1918 előtt hiszen azoknak legitimitását a románok sem kérdőjelezik meg. Az pedig messze nem csak román kulturális-nyelvi önrendelkezésről szólt. A magyarok Romániában nem akarnak az erdélyi zsidóság és németség sorsára jutni, akiket Románia egyszerűen áruba bocsátott, eladott, mint valamilyen kereskedelmi árucikket. Majd a házaikba az elmaradott Óromániából (is) románokat telepített. Ez volt a kisebbségek jogainak tisztelete és sorsa Romániában. Most pedig a 100 éve tartó hivatalos román állami asszimiláció és negatív diszkrimináció után merészel még a román külügy így megszólalni? Szégyelljék magukat! A 45 éves majd az azt követő neobolsevik-álliberális mszp-szdsz-es, Horn Gyulás-Göncz Árpádos-Gyurcsányos szégyenteljes hivatalos magyar nemzetinek mondott, de a valójában románokkal (is) kollaboráló időszaknak vége. A magyaroknak is vannak jogaik, bármennyire is meglepő és felfoghatatlan ez a román államnak majd 100 éve. Nekünk nem a színromán Máramaros és dél-kárpáti hegyvidék elvesztése fáj. Önrendelkeztek az ott élők. De mohóságukban megfeledkeztek az etnikai határokról. Azóta léteznek Romániának kvázi gyarmatvidékei, nem románok lakta megyéi és járásai. Minden tisztelet a határontúli magyaroknak és Novák Katalinnak!
Davidov
2022. május 21. 23:15
A majomhimlő másszon a bocskorotokba, ruscsuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik