Szerda délelőtt Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. Az orosz állami óriáscég mindezt azok után tette, hogy kedden figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli tranzit. A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van. Most Moszkva szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán nem fizethet tranzitdíjat az ukrán vállalatnak. 

Gazprom Logo at the St. Petersburg International Gas Forum ST  PETERSBURG, RUSSIA - 2022/09/14: Gazprom Logo at the St. Petersburg International Gas Forum 2022 (SPIGF 2022). (Photo by Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images / GettyImages

A Gazprom szerint az orosz hatóságok a szankciós intézkedésekkel betilthatnak minden, a Naftogazzal lefolytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is. Ezt akkor lépik meg – írták –, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le. 

A Naftogaz a hónap elején perelte be a Gazpromot az elmaradó tranzitdíjak miatt. A két ország háborúban áll, de a gázt szállítják Európába Ukrajnán keresztül, igaz, a szállítások volumene, ezáltal az ukránok tranzitbevételei erősen visszaestek. A Gazprom bejelentésére megugrott a földgáz jegyzésára a holland energiatőzsdén, a napon belüli emelkedés több mint nyolc százalék szerda délelőtt.

Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerdán azonban azt közölte, hogy a vállalat folytatja a Gazprom elleni választottbírósági eljárást az országon keresztül Európába tartó orosz földgázzal kapcsolatban.

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni

 – közölte az orosz vállalat.

A Gazprom közleménye emlékeztet arra, hogy a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül tagadta meg a Szohranovkai állomáson keresztüli tranzitkötelezettségének teljesítését, és ezt az ukrán vállalat is elismerte. „A 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása akkor sem von maga után kifizetést, ha a Naftogaz vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén” – teszi hozzá a Gazprom.