Közélet

Új erőre kaphatott az orosz haderő – bekeríthetik az ukrán csapatok egy részét Donyeck területén

A Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője szerint visszaverték Bahmut (orosz néven Artemovszk) városnál az ukrán Aidar zászlóaljat. A területen az ukrán hadsereg 24. szárazföldi rohamzászlóaljának bekerítésén dolgoznak az orosz csapatok, az Aidar csoport ebből a gyűrűből próbált meg kitörni, sikertelenül.

Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője Denis Pushilin közölte, sikeresen visszaverték az Aidar néven ismert ukrán szárazföldi rohamzászlóaljat – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség. Hozzátette, hogy az oroszokkal jelenleg azon dolgoznak, hogy bekerítsék az ukrán hadsereg 24. rohamzászlóalját Bahmut városnál.

Ukrainian Army's grad missile vehicles on the Donetsk front DONETSK, UKRAINE - NOVEMBER 17: Ukrainian soldier on a grad missile vehicle in Donetsk, Ukraine as Russia-Ukraine war continues on November 17, 2022. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az Aidar zászlóalj egy tagja, a csoport zászlóját mintázó felvarróval.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

Egységeink haladnak előre. Közvetlenül Artemovszk (Bahmut város orosz neve) környékén már elértünk sikereket. Elmondhatom, hogy a hadművelet meglehetősen közel áll a végéhez

– mondta a megbízott vezető a Rosszija-24 tévécsatornán.

Hozzátette, hogy az Aidar zászlóalj megpróbált ellentámadást indítani, de ezt elfojtották.

Még rosszabb lesz a helyzet: újabb rakétatámadásokra készíti fel a lakosságot Zelenszkij

Az ukrán hatóságok különböző forgatókönyvekkel készülnek arra az esetre, ha az infrastruktúrát ért rakétacsapások következtében teljes áramszünet fordulna elő a fővárosban.

Az Aidar zászlóalj

Az ukrajnai háború kezdete óta világszerte ismert lett az ukrán azov zászlóalj neve. A szélsőséges nacionalista nézetekkel vádolt katonai alakulatot az orosz hadsereg Mariupol ostroma során kerítette be és ejtette hadifogságba. 

Az Aidar zászlóalj egy, az azovhoz hasonló katonai csoport, ami a kelet-ukrajnai háború alatt szerveződött, majd később vált a reguláris haderő részévé. 

Az Aidar csoport hivatalos megnevezése szerint az ukrán hadsereg 24. különálló rohamzászlóalja.

A zászlóalj 2014-ben alakult a luhanszki Aidar-folyónál, nevét is innen ered a csoport neve is. Ekkor a létszáma nagyjából 300-400 fő közé volt tehető. Az Amnesty International beszámolója szerint az Aidar zászlóalj tagjai a 2014-es kelet-ukrajnai háborúban háborús bűntetteket követtek el. A csoportot 2015-en feloszlatták, majd beépítették az ukrán reguláris haderőbe a 24. különálló rohamzászlóaljként.

 

háború Ukrajna Donyeck
Kapcsolódó cikkek