Közélet

Olasz védelmi miniszter: ha az orosz tankok elérik Kijevet, kitör a harmadik világháború

Az olasz védelmi miniszter szerint az Ukrajnának nyújtott segélyek – beleértve a védelmi jellegűeket – azok, amik megszüntetik a konfliktus drámai eszkalációjának lehetőségét.

Ha az orosz tankok elérnék Kijevet, kitörne a „harmadik világháború” – jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter pénteken az Európai perspektívák a közös védelemre című konferencián Rómában. Az olasz sajtó által közvetített kijelentést azután tette, hogy megbeszéléseket folytatott francia kollégájával, Sébastien Lecornuval Ukrajna szükséges támogatásáról, a keleti szárnyának védelméről szóló találkozó alkalmával.

Election Day 2022. Guido Crosetto Of Fratelli D'Italia During The Press Conference At The Teatro Massimo In Palermo
Guido Crosetto olasz védelmi miniszter. Fotó: NurPhoto via AFP

Az olasz miniszter szerint a harmadik világháború 

abban a pillanatban kezdődhet meg, amikor az orosz tankok Kijevbe érnek…, tehát amikor megjelennének Európa határainál.

„Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a harmadik világháború kitörését, ha gondoskodunk arról, hogy ez ne történjen meg” – mutatott rá Guido Crosetto. Az olasz miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO-országok csak segítik Ukrajnát, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben.

Mindehhez képest Crosetto csütörtökön arról biztosította állampolgárait, hogy országa csak olyan védelmi fegyvereket küld, amelyek lehetővé teszik Ukrajna védelmét az orosz agresszióval szemben, és „megállítják” a konfliktus eszkalációját.

Szijjártó: Magyarország nem áll háborúban senkivel, és továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába

Magyarország nem áll háborúban senkivel, a magyar emberek egyértelmű döntést hoztak arról, hogy ki akarnak maradni az ukrajnai konfliktusból – húzta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, reagálva német kollégája azon kijelentésére, miszerint Európa háborúban áll Oroszországgal.

Megmagyarázandó a keményebb fellépést hozzátette, azért kell nagyobb támogatás adni Ukrajnának, hogy elkerülhető legyen a súlyosabb helyzet. Vagyis a több fegyver küldésével szerinte csökken a konfliktus mélysége. Konkrétan a következőkkel érvelt: 

„Bátornak kell lennünk a nehéz döntések meghozatalához, hogy elkerüljük a súlyosabb helyzeteket. Az európai és a NATO-országok az elsők, amelyek el akarják kerülni az eszkalációt. Mindannyian várjuk a béketárgyalások lehetőségét” – mondta a miniszter egy közvetített interjúban, a La7 televízióban.

„Az Ukrajnának nyújtott segélyek – beleértve a védelmi jellegűeket – azok, amik megszüntetik a konfliktus drámai eszkalációjának lehetőségét” – tette hozzá Crosetto, hangsúlyozva, hogy nincs konfliktus az olaszok és az oroszok között.

Az orosz tábornok szerint már a Nyugattal háborúznak

Geraszimov tábornok szerint ilyen intenzitású katonai műveletekkel a modern Oroszország még nem találkozott.

 

 

 

orosz ukrán háború guido Crosetto védelmi miniszter Olaszország
Kapcsolódó cikkek