Közélet

Megérkeztek az első MiG-29-es vadászgépek Ukrajnába – Moszkva vádaskodik

Szlovákia – teljes készletét – 13 MiG-29-es vadászgépet és egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának.

Ukrajnában van az első négy MiG-29-es vadászgép azok közül, amelyeket Szlovákia átad Ukrajnának – közölte csütörtökön a szlovák védelmi minisztérium. A minisztérium szerint a vadászgépeket ukrán pilóták vitték át Ukrajnába a szlovák légierő támogatásával. Az átadandó többi gép a következő hetekben repül majd át. 

A minisztérium  azt közölte, hogy az Ukrajnának szánt vadászgépek még Szlovákia területén vannak, és átadásuk néhány héten belül fejeződik be. 

Fotó: AFP

Eduard Heger miniszterelnök ügyvezető kormánya múlt heti online ülésén döntött arról, hogy Szlovákia – teljes készletét – 13 MiG-29-es vadászgépet és egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának.

Ennek előzménye, hogy Heger a február eleji brüsszeli európai uniós csúcson, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott találkozóján ígéretet tett arra, hogy Szlovákia átadja MiG-29-eseit Ukrajnának. 

A vadászgépek átadásáról hozott döntés ellen több ellenzéki párt is tiltakozott, köztük a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) is, amelynek elnöke, Robert Fico pénteken bejelentette: büntetőfeljelentést tesz az ügyben a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Heger kormánya tavaly december óta ügyvezető, mert elvesztett egy ellene indított bizalmatlansági indítványt. 

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az békés rendezést sürgető retorikájának

– jelentette ki Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes. A politikus szerint Szlovákia az Európai Unió tagjaként durván megsértett különböző nemzetközi kötelezettségeket, ideértve az EU irányelveit, a nemzetközi fegyverkereskedelemről szóló egyezményt és a fegyverek továbbadását szabályozó alapelveket, illetve a fegyverek konfliktusövezetekbe szállításának tilalmáról szóló EBESZ-dokumentumot.

Ukrajna szerint a MiG-29-esek javítani fogják a képességeiket, de ezek a gépek nem kellően hatékonyak

Zelenszkij az orosz invázió kezdete óta igyekszik rávenni a nyugati országokat, hogy küldjenek harcirepülőket Kijevnek.

 

 

Az orosz légierő megsemmisített egy ukrán Szu-24-es vadászbombázót a Harkiv megyei Boguszlavka térségében 

 

– közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.  Az orosz altábornagy beszámolt arról is, hogy Zaporizzsja térségében megsemmisítették az ukrán 65. gépesített dandár üzem- és kenőanyagraktárát. 

Konasenkov mintegy 465 főben nevezte meg az ukrán fegyveres erők emberveszteségét, akik közül nagyjából 250 katona a Donyeck környékén folytatott harcokban esett el. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között tizenhat drónt, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, és hat harckocsit. Hozzátette, hogy öt HIMARS-rakétát semmisítettek meg a levegőben. Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner katonai magánvállalat alapítója mindemellett arról számolt be, hogy az orosz erők ostromolta Bahmut (Artemivszk) város térségében - Szlavjanszk, Szeverszk, Kramatorszk, Druzskivka, Konsztantyinivka és Csasziv Jar településeken – az ukrán hadsereg több mint 80 ezer katonát vont össze. 


 

orosz-ukrán háború MiG 29
Kapcsolódó cikkek