Közélet

Zelenszkijnek később el kell számolnia a bahmuti vérszivattyúért

Bahmutnak nincsen stratégiai jelentősége az orosz–ukrán háborúban, Kijev mindössze időhúzásra használta a várost, ameddig megérkeznek a fejlett nyugati fegyverek – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének tanára, Resperger István ezredes. Az ATV Start vendégeként arról beszélt, hogy Bahmut lett a háború legvéresebb pontja, az ottani eseményeket a verduni vérszivattyúhoz hasonlította.

Bahmutban még mindig véres küzdelem zajlik, de a Wagner csoport méterről méterre veszi át az irányítást a település fölött. Stratégiai szempontból a városnak nincs nagy jelentősége, annak ellenére sem, hogy hónapok óta tart az ostroma – erről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének tanára beszélt az ATV Start vendégeként. Resperger István ezredes szerint Ukrajna csak az időt húzza Bahmutban, miközben a várostól nyugatra már három védelmi vonalat is felhúzott.

KYIV, UKRAINE - MARCH 27: Gravediggers bury the body of serviceman Anatoliy Yalovskyi, who died at the age of 38 during his funeral ceremony in Kyiv, Ukraine on March 27, 2023. Anatoliy was killed in action while he was fighting against Russian troops in Bakhmut frontline in Donbas Narciso Contreras / Anadolu Agency
Fotó: AFP

Valójában, mint Verdunnél, egy vérszivattyú működik annak érdekében, hogy egymás tartalékait kimerítsék

– vélekedett az ezredes az ATV műsorában a bahmuti eseményekről. Hozzátette, hogy az orosz erők jelenleg három irányban nyomulnak előre: Bahmut mellett északon, illetve egy nagyobb bekerítési manővert lehet látni még Avgyivka városnál.

DONETSK, UKRAINE - MARCH 20: Ukrainian soldiers are seen during preparation process on the frontline as they continue in the direction of Bakhmut on the Donetsk frontline, where the hottest clashes have intensified, especially since the autumn season in Donetsk Oblast, Ukraine on March 20, 2023. The intense activity of the Ukrainian army draws attention in the region, where heavy and light weapons such as artillery systems, mortars, tanks, machine guns, warplanes and helicopters are used.
Fotó: AFP

Resperger István szerint az ukrán elnöknek és a katonai vezetésnek később el kell majd számolna Bahmutért, hiszen egy jelentéktelen városért áldoztak fel rengeteg katonát.

Bahmut időnyerés szempontjából volt jó, ameddig megérkeztek a nyugati fegyverek

– mondta. Hozzátette, hogy a nyugati fegyverekkel Ukrajna ledolgozta a minőségi hátrányát Oroszországgal szemben, viszont úgy látja, hogy az ukránok emberi erőforrása előbb kimerül, mint az inváziós erőké.

Már az ellentámadásra félretett eszközöket is be kell vetniük Bahmutnál az ukránoknak

Egyre véresebbek a harcok a kelet-ukrajnai városért. Bahmut védelmében már a tartalékokat is fel kell használnia Kijevnek.

Szerinte mind a két fél rosszul áll ebben a harcban. Ukrajna az emberekből fogy ki, miközben Oroszország gazdaságát megviseli a háború, illetve a nyugati szankciók. Resperger István elmondta, hogy már Vlagyimir Putyin sem tagadja, hogy baj van. Moszkva számára a legnagyobb gond, hogy csak korlátozott mértékben fér hozzá a fejlett technológiákhoz, például a csipekhez, amikre szüksége lenne a precíziós eszközökhöz.

Nagyjából 4500 rakétát lőttek ki Ukrajnára az oroszok, viszont csak 40-80 darabot tudnak előállítani havonta. Ez azt jelenti, hogy a hadiipar egy hónapig dolgozik azért, hogy egy-egy csapást végre tudjanak hajtani – magyarázta Resperger István.

 

Bahmut vérszivattyú Oroszország
Kapcsolódó cikkek