Scholz Orbánt kritizálta és több évig tartó háborúról beszélt

Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 31. 19:44
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. március 2. Olaf Scholz német kancellár felszólal a szövetségi parlamentnek az ukrajnai háborúval foglalkozó alsóházi ülésén Berlinben 2023. március 2-án. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer

Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.

A szociáldemokrata politikus pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap frankfurti olvasói fórumán arra a kérdésre, hogy miként értelmezendő az a többször megismételt kijelentése, miszerint Oroszország nem győzhet, Ukrajna pedig nem veszíthet a háborúban, kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és országa „identitárius” elképzelések alapján területi követeléseket támaszt és „imperialista agressziót” követ el egy szomszédos ország ellen, amivel veszélyezteti a határok erőszakos megváltoztatásának tilalmáról kialakult, egyetértésre épülő európai békét.

Ezért meg kell akadályozni a békediktátumot vagy azt, hogy befagyasszák a konfliktust, aminek révén Oroszország ugyan nem hivatalosan, a nemzetközi közösség elismerésével, de gyakorlatilag mégiscsak imperialista módon bekebelezi Ukrajna egy részét.

Mindez azt jelenti, hogy Ukrajna nem veszíthet és nem lehet orosz békediktátum, és természetesen azt is jelenti, hogy elkerülhetetlen az orosz csapatok visszavonása – mondta Olaf Scholz. 

Arra a kérdésre, hogy az orosz csapatokat a 2014-ben a nemzetközi jog megsértésével Oroszországhoz csatolt ukrajnai Krím félszigetről is ki kell-e vonni, kifejtette: Németországnak nem az a feladata, hogy Ukrajna helyett tárgyaljon és mérlegelje, hogy milyen megoldás lehet elfogadható, hanem az, hogy kiálljon Ukrajna mellett és támogatást biztosítson az önvédelemhez. 

Mint mondta, nem is igen örül az arról szóló tanácsoknak, hogy milyen engedményeket kellene tennie Ukrajnának a békéért.

Nagy visszafogottságra van szükség ebben az ügyben, és inkább világossá kell tenni, hogy mindent megteszünk azért, hogy fenntarthassuk támogatásunkat, amíg csak szükséges. 

Ez fontos vállalás, hiszen előfordulhat, hogy kettő, három vagy akár négy évig is eltart még a háború, és nagyon megterhel mindannyiunkat – tette hozzá Olaf Scholz.

A migrációs partnerségi megállapodás lenne a megoldás?

Szólt a többi között kormányának azokról a törekvéseiről is, hogy az irreguláris migrációt úgynevezett migrációs partnerségi megállapodásokra alapozva szorítsák vissza.

Itt hangot adott annak a véleményének, hogy tehetnek a menekültekről borzalmas kijelentéseket egyes politikusok, mint Donald Trump volt amerikai elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök vagy mások, a maradásra nem jogosult menedékkérőkkel ők sem tudnak mit kezdeni, ha az adott ország nem fogadja vissza ezeket az embereket.

A megoldás egyetlen reális esélye szerinte a migrációs partnerségi megállapodás a származási országokkal és a tranzitországokkal. Ezekben a megállapodásokban Németország megnyitja a munkavállalási célú szabályozott, legális bevándorlás lehetőségét a Németországban tartózkodásra nem jogosult emberek visszafogadásáért cserébe – fejtette ki Olaf Scholz.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.